Din vara acestui an, centralele termice care asigură apa caldă şi căldura locuitorilor din municipiul Suceava ar putea să nu mai fie pornite, pentru multă vreme.
În cazul în care şi cea de a doua încercare de privatizare a Termica va eşua din lipsă de cumpărători, primarul Sucevei e decis să treacă societatea în conservare, ceea ce ar echivala cu închiderea principalelor unităţi de producţie, cu excepţia CAF-urilor din zona Ambro.
„Soluţia de rezervă este retragerea la CAF-uri, care, din câte ştiu, pot asigura căldura şi apa caldă în municipiul Suceava, mai ales în condiţiile în care, din 33.000 de apartamente, cam 6000 sunt debranşate de la sistemul centralizat. Mai sunt necesare totuşi nişte investiţii, încât cel târziu la 1 iunie trebuie să ştim care va fi soarta Termicii. În actuala structură de finanţare, în care noi plătim subvenţii de 250 de miliarde de lei vechi anual, în timp ce de la populaţie încasăm doar 15 miliarde de lei vechi din taxe şi impozite, nu se mai poate merge. Ar însemna să duc Primăria într-un blocaj economic”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.
Asigurarea căldurii de la cazanele de abur, ce funcţionează pe gaz metan, va fi favorizată de programul de reabilitare a sistemului de distribuţie a agentului termic, pentru care anul acesta Primăria Suceava are deja în cont suma de zece milioane de euro şi la care s-ar mai putea adăuga încă zece milioane de euro, de la Guvern.
În paralel, prin programul de reabilitare termică a blocurilor, ar urma să fie scăzut consumul de energie termică pe timp de iarnă.