Conform prevederilor legale, ciobanii care vor să vândă miei în pieţe au la dispoziţie două modalităţi de sacrificare: fie să apeleze la unul din cele zece abatoare din judeţ (nouă cu ştampilă rotundă, care pot lucra doar pentru piaţa internă şi unul cu ştampilă ovală, făcut după normele Uniunii Europene şi care poate sacarifica animale pentru piaţa externă), fie să-şi amenajeze un punct de sacrificare cu aprobare temporară.
Pentru ca aceste puncte să fie autorizate, crescătorii trebuie să îndeplinească mai multe norme. Printre acestea, trebuie să asigure o separare a locului de tăiere faţă de punctul de comercializare, să amenajeze spaţii speciale pentru cazarea şi adăpostirea animalelor, să asigure sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă, să deţină mijloace de colectare a sângelui şi produselor necomestibile rezultate din sacrificare în vederea dirijării lor la un incinerator, etc.
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a precizat că până acum cinci crescători de oi, persoane fizice, trei din Şcheia, unul din Hânţeşti şi unul din Bursuceni, au primit aviz temporar pentru spaţii de tăiere, aceştia fiind singurii care-şi pot sacrifica mieii destinaţi comercializării în afara abatoarelor.
Criza acută de crotalii nu a fost rezolvată
Toate carcasele provenite de la miei sacrificaţi legal vor avea aplicate ştampile ovale sau rotunde, funcţie de locul în care s-au făcut tăierile.
„Numai pentru aceşti miei putem să garantăm că sunt sănătoşi. Îi rugăm pe cumpărători să urmărească dacă există aceste ştampile, şi dacă sunt imprimate clar, existând riscul ca unele să fie contrafăcute”, a declarat Petrea Dulgheru.
Problema cu care se confruntă crescătorii de animale din judeţ, ca şi cei din alte localităţi din ţară, este lipsa crotaliilor, mijloace de identificare fără de care în mod normal mieii nu ar putea fi vânduţi în pieţe.
Din necesarul de 20.000 de crotalii pentru judeţul nostru, în stoc abia există 3.000 de astfel de mijloace de identificare, care vor fi folosite cu precădere pentru animalele destinate comerţului extern.
Având în vedere criza de crotalii, şi faptul că ciobanii şi consumatorii nu au nici o vină pentru aceste lipsuri, pentru comerţul de miei din pieţele locale se va permite şi comercializarea mieilor necrotaliaţi, după o examinare sanitar-veterinară.
„Fiind în perioada Sărbătorilor Pascale, când comerţul de produse din carne este la un nivel ridicat, echipele de inspectori ale DSV fac deja controale tematice, în vederea eliminării produselor şi cărnii care ar putea pune în pericol siguranţa şi sănătatea consumatorilor”, a ţinut să precizeze Petrea Dulgheru.
( 8 apr 2009, 13:21:59