Măsura vine după o alta, din 15 martie, dată de la care patru oameni au fost lipsiţi de sporul de conducere, de 30%, din cauză că unele servicii din cadrul instituţiei nu s-au mai regăsit în noua organigramă şi s-au desfiinţat. Şi asta după ce, începând cu 1 ianuarie, nici unui angajat al DSP nu i s-au mai acordat salarii de merit, premii lunare şi nici nu i s-au mai plătit ore suplimentare.
Ultima măsură, din această lună, a adâncit nemulţumirile salariaţilor, în contextul în care plata unor sporuri făcea ca lefurile acestora să crească uneori chiar şi cu 150%.
Sporuri ajustate în minus din cauza unui deficit bugetar de 180 de mii de lei
Ieri, directorul DSP, dr. Alexandru Lăzăreanu, a explicat că sporurile pentru condiţii deosebite de muncă s-au redus ca urmare a unei adrese a Ministerului de Finanţe, semnate şi de ministrul Sănătăţii, prin care se anunţa că la acest capitol există un deficit bugetar de peste 180 mii lei şi se solicita o împărţire echilibrată a bugetului pe luni.
”Pentru a nu lua o decizie de unul singur, am convocat comitetul director, şefii de servicii şi compartimente teritoriale şi am discutat acest lucru. Iniţial s-a propus să luăm bani de la toţi salariaţii, în mod egal, dar nu mi s-a părut nici legal şi nici moral să iau din lefurile angajaţilor care nu beneficiau de acel spor pentru condiţii deosebite muncă. În cele din urmă s-a ajuns la concluzia ca respectivul spor să scadă de la 15% la 7% pentru cei care îl primeau”, a spus medicul.
El a adăugat că cei mai vitregiţi au fost salariaţii DSP de la Laboratorul de Microbiologie, care lucrează cu HIV/SIDA, în număr de patru, cărora li s-a tăiat şi sporul de periculozitate, de 100%. Astfel, de la 1 aprilie, doi dintre ei primesc doar 50%, iar ceilalţi doi 75%.