Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat aleşilor locali situaţia actuală a procesului de privatizare, eşuat din lipsă de ofertanţi, cerându-le să mai facă o încercare, printr-o nouă licitaţie, desfăşurată în aceleaşi condiţii ca şi prima.
În continuare, preţul de pornire a licitaţiei de privatizare a Termica Suceava rămâne 18,3 milioane de euro, cei care o vor cumpăra trebuie să facă o investiţie de minim 35 de milioane de euro, iar energia termică livrată populaţiei trebuie să fie cu 30% mai ieftină decât în prezent.
Investitorii vor trebuie să acopere datorii de aproape 860 de miliarde de lei vechi, ale Primăriei Suceava către Termica, dar şi să preia creditele luate de Termica, de 11,7 milioane de euro.
Cazanele cu abur, soluţia de rezervă a Sucevei
Majoritatea aleşilor locali nu au avut nimic de obiectat referitor la reluarea licitaţiei, cu excepţia lui Ovidiu Donţu, care a atras atenţia asupra unui aspect mai delicat, referitor la scoaterea la vânzare şi a soluţiei de rezervă – cazanele de abur, cu funcţionare pe gaz metan.
“Propun retragerea din patrimoniul Termica a cazanelor de aburi din spatele Ambro – CAF-urile şi tot ce înseamnă soluţie de rezervă pentru furnizarea de energie termică populaţiei. E bine să ne luăm şi noi această măsură de siguranţă, în cazul în care Termica este preluată de o firmă mai mică, cu insuficiente resurse financiare, care ar duce la blocarea procedurii de privatizare. Aceasta ar fi supapa noastră de ieşire, dar în prezent aceste CAF-uri fac parte din documentaţia de privatizare”, a declarat Ovidiu Donţu.
Răspunsul primarului la această problemă a fost că procesul de privatizare nu are cum să fie blocat, etapele fiind clar stabilite în caietul de sarcini, încât nerespectarea unui termen ar duce la rezilierea contractului.
Reluarea licitaţiei de privatizare a fost votată cu 17 voturi pentru, unul contra şi patru abţineri.