Vicepreşedintele CJ Suceava Daniel Cadariu a precizat că în forma actuală, Legea gazelor nu dă posibilitatea administraţiei judeţene să recupereze investiţiile în conductele de gaze construite cu sume din creditul contractat pentru realizarea proiectului „Utilităţi şi mediu”.
În acelaşi timp, Cadariu a precizat că CJ Suceava va promova şi un proiect de Hotărâre de Guvern prin care investiţiile în conductele de gaze naturale să fie transferate în domeniul public al statului şi în administrarea Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, astfel încât administraţia judeţeană şi primăriile implicate în proiect să recupereze sumele care au fost cheltuite din credit din dividendele pe care compania care va prelua conductele, Transgaz, le va datora statului.
„Din discuţiile avute la Bucureşti, reprezentanţii companiei Transgaz au anunţat că în planul de investiţii pe anul 2009 se vor regăsi şi terminarea lucrărilor de construcţie a conductelor, cu prioritate pe traseul Pojorâta – Vatra Dornei”, a explicat Cadariu.
El a mai adăugat că, în ceea ce priveşte distribuţia de gaze naturale în localităţile din judeţ, CJ Suceava va finaliza în cursul acestei săptămâni studiile de fezabilitate pentru localităţile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vama şi Pojorâta, pentru fi trimise la Ministerul Economiei în vederea demarării procedurilor de organizare a licitaţiilor pentru desemnarea firmelor care vor asigura distribuţia.
„Am ales această variantă pentru că încercările de a scoate la pachet distribuţia de gaze naturale, pentru mai multe localităţi, nu au prezentat interes pentru firmele specializate”, a declarat vicepreşedintele CJ Suceava.
Primăriile partenere în proiect trebuie să plătească dobânzi de peste trei milioane de euro
Daniel Cadariu a mai spus că, în ceea ce priveşte componenta de termoficare a proiectului „Utilităţi şi mediu”, oraşele în care au fost realizate investiţii în construcţia de centrale termice vor putea primi fonduri pentru finalizarea lucrărilor prin intermediul programului „Termoficare” derulat de Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Nu în ultimul rând, el a arătat că Ministerul Finanţelor Publice ar putea acorda sume de bani suplimentare pentru cele 61 de primării implicate în proiectul „Utilităţi şi mediu”, în condiţiile în care în luna iulie a.c. acestea trebuie să plătească dobânda aferentă creditului pentru semestrul I al anului 2009.
Cadariu a arătat că cele 61 de primării vor trebui să plătească peste trei milioane de euro.
„Deoarece legea nu permite Ministerului Finanţelor alocarea în mod direct a acestor sume necesare pentru plata dobânzilor, ci doar alocarea de sume pentru funcţionarea autorităţilor locale, cele 61 de primării trebuie să prezinte o documentaţie care să cuprindă bugetul propriu, organigrama şi statele de funcţii. Asta pentru a arăta exact care este necesarul de fonduri pentru a putea funcţiona”, a încheiat Cadariu.