Popescu a arătat că la o şcoală din satul Gura Solcii au fost recepţionate un grup sanitar şi o fântână, investiţie de 65.000 de lei, fără ca acestea să fie date în folosinţă.
Potrivit prefectului, conducerea şcolii din Grăniceşti, care coordonează şi activitatea unităţii de învăţământ din satul Gura Solcii, a recepţionat toaleta, deşi lucrarea nu a fost finalizată.
„Toaleta respectivă a fost construită în prelungirea clădirii şcolii. Însă, în momentul recepţiei, lucrarea consta numai în trei pereţi ridicaţi, tencuiţi grosier şi fără celelalte investiţii care erau prevăzute în contractul de execuţie”, a declarat Sorin Popescu.
Prefectul a precizat că, potrivit contractului, firma care a câştigat licitaţia de execuţie avea obligaţia să construiască un grup sanitar şi o fântână, iar lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în luna iunie 2008.
Popescu a subliniat că firma avea obligaţia să finalizeze în totalitate investiţia, respectiv montarea de gresie şi faianţă, grupuri sanitare, respectiv WC-uri şi chiuvete, dar şi construcţia unui cămin de canalizare. El a mai spus că, potrivit documentelor prezentate de conducerea şcolii din Grăniceşti, investiţia a fost recepţionată în totalitate.
„Imediat după ce am fost numit în funcţia de prefect, am primit o petiţie anonimă în care erau reclamate nereguli la respectiva investiţie. Petiţia am repartizat-o unui angajat şi, fiind anonimă, angajatul a propus clasarea ei. Ulterior, la 40 de zile am primit din nou aceeaşi petiţie. Atunci am hotărât să merg personal la Gura Solcii, să văd modul cum a fost realizat grupul sanitar. Iar în urma verificărilor am constatat că lucrarea nu este finalizată nici acum, deşi a fost recepţionată de către beneficiar. Din acest motiv am făcut denunţ penal, pentru că recepţionarea de lucrări nerealizate constituie infracţiune”, a arătat Sorin Popescu.
Directorul şcolii din Grăniceşti susţine că banii au fost folosiţi corect
Directorul şcolii din Gura Solcii, Secstilia Gherasa, a declarat că „nu sunt nereguli în efectuarea lucrărilor, totul s-a făcut legal, pe bază de licitaţie”.
Potrivit conducerii şcolii, firma constructoare, SC CONSPREF SRL, a primit 50 de mii de lei pentru lucrările realizate până acum, iar pentru finalizarea întregului proiect mai sunt necesare încă aproximativ 14 mii de lei, bani care nu s-au mai alocat de la Guvern.
„Firma a întârziat lucrările, şi potrivit clauzelor contractuale, întârzierile vor fi imputate pecuniar”, a mai declarat directorul Gherasa.
Prevăzut ca o anexă a şcolii, grupul sanitar al unităţii de învăţământ de află la ora actuală încă în construcţie. Clădirea grupului sanitar, a cărui construcţie a demarat în anul 2007, este ridicată, acoperită, i s-a montat tâmplărie termopan, s-a realizat racordul subteran al toaletelor până la fosa septică şi s-au tencuit pereţii. Totodată, în curtea şcolii, constructorul a săpat şi fântâna, lucrare care era prevăzută în contract. Directorul şcolii a spus că pentru aceste lucrări, efectuate până acum, s-au cheltuit cei 50 de mii de lei alocaţi de Guvern.
„O altă abatere contractuală, pe lângă cea a întârzierilor la lucrări, este faptul că tabla Lindab cu care trebuia acoperită construcţia a fost înlocuită cu un alt fel de tablă, din cauză că nu se puteau face bine îmbinările, după cum mi-a explicat constructorul”, a mai spus directorul şcolii din Gura Solcii.
Constructorul susţine că investiţia nu a fost recepţionată
În ceea ce-l priveşte pe reprezentantul firmei care a realizat lucrările, SC CONSPREF SRL, Florin Lişovschi, acesta a declarat că „a fost respectat contractul, noi trebuia să facem grupul sanitar, fântâna şi racordurile la fântână. Lucrările mari au fost realizate, acum se lucrează la tavane, urmează să se monteze toaletele şi să se pună gresia şi faianţa”, a mai spus Florin Lişovschi.
În ceea ce priveşte declaraţia prefectului, potrivit căreia între şcoală şi firma constructoare s-ar fi semnat un proces verbal de recepţie a lucrărilor, Florin Lişovschi a declarat că „nu s-a semnat nici un proces verbal de recepţie, pentru că lucrarea nu este finalizată. Aşa ceva nu s-a semnat. Există într-adevăr o situaţie de lucrări, dar nu proces verbal de recepţie, în nici un caz. Poate că domnul prefect confundă situaţia de lucrări sau procesele verbale de amânare şi întârziere a lucrărilor cu un proces verbal de recepţie”, a mai punctat reprezentantul SC CONSPREF SRL, Florin Lişovschi.
Acesta a spus că, potrivit contractului pe care l-a semnat, SC CONSPREF SRL se obligă să efectueze fundaţia, zidăria, pardoseala, tencuiala, să monteze conductele pentru toalete până la fosa septică, să monteze gresia, faianţa, chiuvetele şi vasele WC şi să facă fântâna din curtea şcolii.
( 7 apr 2009, 19:19:49