Potrivit precizărilor viceprimarului Mihăiţă Negură, a fost vorba despre două operaţiuni cu organizatori diferiţi, derulate simultan.
Ideea a pornit de la Asociaţia ECOTIN Bucovina care, cu ocazia Zilei Mondiale a Apelor, la finele lunii trecute, intenţiona, cu sprijinul Grupului Şcolar Silvic, să igienizeze parţial malurile râului. Acţiunea nu a putut avea loc la data fixată, din cauza vremii nefavorabile iar după amânarea sa, a apărut iniţiativa ca elevi de la celelalte şcoli să se alăture şi să fie curăţate şi parcurile cu ajutorul copiilor. Astfel s-a ajuns ca prezenţa copiilor să depăşească orice aşteptări şi pregătiri organizatorice, iar sacii şi mănuşile să devină insuficiente în scurt timp.
De asemenea, cantitatea de gunoi compactat adunată, 27 mc, i-a surprins pe organizatori şi chiar pe angajaţii firmei de salubrizare sosiţi să ridice sacii încărcaţi de copii. Atât copiii, cît şi cadrele didactice care i-au însoţit ne-au mărturisit că mizeriile găsite au fost din cele mai incredibile categorii, de la animale moarte până la piese de lenjerie intimă.
Deşi copiii au fost instruiţi să nu atingă astfel de mizerii, tocmai pentru a se evita situaţiile de risc, mulţi au insistat să fie adunate în saci, pur şi simplu ruşinaţi că aşa ceva zace aruncat în parcuri. “Nu vrem să vadă copiii mai mici aşa ceva. Am vrea să adunăm tot, din păcate nu vom avea în ce”, ne-a mărturisit una dintre fetiţe.
Eforturile copiilor s-au soldat şi cu un mic accident, pentru că unul dintre copii a călcat pe un cui şi a fost dus la medic imediat.
Viceprimarul Negură s-a declarat plăcut impresionat de entuziasmul copiilor. “Noi am dat doar o mână de ajutor acestor copii extraordinari, care au dorit să demonstreze adulţilor ce înseamnă să fii gospodar. Sunt pur şi simplu mândru că avem astfel de copii minunaţi în oraş, care au înţeles că nu se poate să aşteptăm mereu să ne facă alţii treaba la poartă şi au trecut la fapte cu atâta entuziasm şi conştiinciozitate”.