Doi directori de spitale din judeţ ar trebui demişi după ce au obţinut calificative proaste la o evaluare realizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, la Ordinul ministerului de resort, cu privire la activitatea derulată în cursul anului trecut. Este vorba de Adrian Sigmund şi Dorin Robu, directorii Spitalelor Municipal Fălticeni şi respectiv Municipal Rădăuţi, în cazul cărora, conform legii, s-ar impune încetarea contractelor de management.
Şefii celor două unităţi care ar trebui să rămână fără funcţie au contestat la Ministerul Sănătăţii calificativele acordate, iar acum aşteaptă răspunsul.
Adrian Sigmund: “Nu prea e vina mea”
Potrivit şefului DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, directorul de la Fălticeni a fost depunctat pe motiv că a returnat Ministerului Sănătăţii cele cinci milioane de lei primite în luna aprilie a anului trecut pentru continuarea lucrărilor la noul spital şi a solicitat cu întârziere renegocierea indicatorilor tehnico-economici.
“Ministerul Sănătăţii nu le-a avizat în timp util indicatorii tehnico-economici, iar banii au trebuit returnaţi pentru că nu mai era timp pentru a fi folosiţi. Ei n-au cerut renegocierea indicatorilor în decembrie, deşi aveau motiv legal, ci au făcut-o de-abia în februarie”, a spus Lăzăreanu.
“Nu prea e vina mea. Am cerut mai târziu renegocierea indicatorilor întrucât am fost plecat din ţară din data de 15 decembrie 2008 şi până în ianuarie 2009, lucru pe care îl pot demonstra cu paşaportul. La ceilalţi indicatori am obţinut calificative de foarte bine”, s-a explicat Adrian Sigmund.
Dorin Robu refuză orice comentariu
În ceea ce-l priveşte pe directorul de la Rădăuţi, acesta a fost depunctat întrucât a tratat mai mulţi bolnavi, depăşind astfel costul mediu pe zi de spitalizare, şi a solicitat cu întârziere renegocierea indicatorilor.
“Unii depăşesc pentru că li s-a spus iniţial că li se vor da nişte bani, dar apoi nu au mai primit nimic”, a explicat Lăzăreanu.
Dorin Robu a refuzat să comenteze calificativul nesatisfăcător obţinut, rezumându-se la a declara că “nu dau nici un răspuns până nu primesc un rezultat de la Minister”.
Pe de altă parte, patru directori de unităţi spitaliceşti din judeţ au trecut de evaluarea Direcţiei de Sănătate Publică, obţinând calificative satisfăcătoare, şi ca atare au rămas pe funcţie. Este vorba de Eugen Ciosnar (Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc), Aurel Scurtu (Spitalul Municipal Vatra Dornei) şi Petronela Paziuc (Spitalul Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc), cotaţi cu „foarte bine” şi Doru Mălăncrăveanu de la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, cotat cu „bine”.
Patru directori de spitale nu au fost evaluaţi
De menţionat că evaluarea nu a cuprins şi spitalele care anul trecut au avut manageri interimari, şi anume Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, şi spitalele orăşeneşti Siret şi Solca, sau care nu au încă şase luni de activitate, respectiv Psihiatrie Siret.
Evaluarea activităţii celor şase manageri de spital a început la jumătatea lunii martie, fiind realizată de o comisie din cadrul DSP, numită prin Ordin al ministerului de resort, pe baza unei grile transmise tot de acesta. Grila este unică pe ţară, iar la evaluarea din 2008 acest lucru a fost contestat de unii manageri de spital, care au apreciat că nu se ţine cont de particularităţile fiecărui spital în parte.
( 5 apr 2009, 00:36:45