Astfel, după ciobănescul mioritic şi cel carpatin, rase omologate în 2005, de săptămâna trecută, ciobănescul românesc de Bucovina este a treia rasă de animal domestic din România recunoscută pe tot mapamondul.
Practic, pentru crescătorii de astfel de patrupede vestea este cât se poate bună, o dată pentru mândria că au în curte un câine deosebit, de rasă, apoi pentru că preţul şi interesul pentru aceste animale va creşte considerabil şi, nu în ultimul rând, pentru faptul că pot participa la toate competiţiile chinologice naţionale şi internaţionale.
„Vestea am primit-o, sâmbăta trecută, de la vicepreşedintele Federaţiei Chinologice Internaţionale”, ne-a declarat, ieri, preşedintele Clubului naţional Bucovina al crescătorilor şi proprietarilor de câini de rasa ciobănesc românesc de Bucovina, doctorul Constantin Viorel Gaşpar. Acesta ne-a mărturisit că rasa, care va avea numărul de standard 357, se va numi oficial ciobănescul de Europa de Sud-Est.
„Va fi în paranteză ciobănescul românesc de Bucovina, pentru că toate rasele poartă şi o denumire a ţării de origine”, completează doctorul Gaşpar.
Preşedintele Clubului Naţional Bucovina ne-a mai spus că recunoaşterea rasei este una provizorie, urmând a fi îndeplinite anumite etape până la omologarea definitivă.
Canisa de Horodnic, cea mai veche din ţară
Ioan Moroşanu, din Horodnicu de Sus, se ocupă de creşterea ciobăneştilor româneşti de Bucovina de nu mai puţin de 33 de ani. De altfel, suceveanul deţine cea mai veche canisă din ţară pentru această rasă, canisa de Horodnic.
„Pentru mine e mai mult o pasiune. M-am bucurat mult când am aflat că în sfârşit aceşti câini superbi sunt recunoscuţi pe plan internaţional. E o rasă deosebit de eficientă, crescută pentru pază şi apărare, foarte uşor de întreţinut. De acum, trebuie să-i răspândim cât mai mult, în toată ţara, şi în străinătate”, a explicat Ioan Moroşanu.
Bărbatul explică că durata medie de viaţă a unui mascul de ciobănesc românesc de Bucovina este de 12-13 ani, iar a unei femele, între 9 şi 10 ani.
În privinţa preţului, puii de şase-opt săptămâni ajung între 100-150 de euro, însă preţul va creşte în viitor.
Cât despre mâncare, „Nu sunt deloc pretenţioşi”, zâmbeşte crescătorul.