Dacă pentru o vreme au existat speranţe că societatea va fi preluată de una din cele cinci societăţi care s-au înscris la licitaţie prin achiziţionarea caietului de sarcini, iluziile au fost rapid spulberate. Termenul limită pentru depunerea ofertelor de achiziţionare a SC Termica SA era ieri după-amiază, la ora 16.00, pentru ca astăzi să fie deschise şi analizate. Dacă documentaţiile ofertelor ar fi fost în regulă, în data de 10 aprilie ar fi avut loc licitaţia efectivă, cu strigare.
“Din păcate, criza financiară a speriat posibilii cumpărători, care preferă să adopte o atitudine de prudenţă în privinţa investiţiilor. Nici unul din cei care au cumpărat caietul de sarcini al licitaţiei nu a venit cu o ofertă, motiv pentru care licitaţia este anulată. Sper ca luni, în şedinţa extraordinară de Consiliu Local, să se aprobe repetarea procedurii de licitaţie, pentru ca aceasta să fie reluată, până în 15 mai”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Dacă nici la a doua licitaţie nu se vor prezenta cumpărători pentru societatea de termoficare a municipiului reşedinţă de judeţ, centralele termoelectrice care funcţionează pe combustibil solid (huilă) ar putea să fie închise, iar activitatea ar urma să fie restrânsă la CAF-urile din spatele Ambro, care pot furniza apă caldă şi căldură, dar numai pe gaz metan.
18,3 milioane de euro, preţul de vânzare a Termica Suceava
La prima licitaţie au fost înscrise companiile Global International 2000, Unicom Top Energy Bucuresti, Doriaşi Bacău, E.ON România, şi Electrica Bioheat, primele trei reprezentând interesele unor mari companii ruseşti, furnizoare de cărbuni, iar ultimele două ale germanilor, respectiv austriecilor.
Preţul de vânzare a Termica Suceava porneşte de la 18,3 milioane de euro, iar preţul final nu poate fi mai mic decât 70% din preţul de pornire.
Cei care vor cumpăra Termica trebuie să facă o investiţie de minim 35 de milioane de euro, iar energia termică livrată populaţiei trebuie să fie cu 30% mai ieftină decât în prezent.
Nu în ultimul rând, investitorii vor trebuie să acopere datorii de aproape 860 de miliarde de lei vechi, ale Primăriei Suceava către Termica, rezultate din subvenţiile pentru energia termică furnizată populaţiei. Acestor sume li se adaugă şi creditele luate de Termica, de 11,7 milioane de euro, care vor trebuie preluate de investitor.