Acţiunile de control, desfăşurate la nivelul întregului judeţ în perioada 22 februarie – 22 martie, au constat în verificarea unui număr de 223 de obiective, după cum urmează: 92 de unităţi bancare, 79 de case de schimb valutar ori case de amanet şi 52 de benzinării.
Oamenii legii au aplicat amenzi pentru că unele unităţi nu aveau contract cu o firmă autorizată de pază, pentru lipsa sistemelor de alarmare cu dispecerat ori pentru că nu existau reţele de supraveghere video cu circuit închis. În unele situaţii, sistemele de alarmare erau mai mult de formă şi nu asigurau nici măcar un minim de securitate. De asemenea, în unele cazuri, transportul bunurilor nu se făcea cu maşini autorizate, ori personal de pază suficient, ori casetele în care erau transportaţi banii nu erau prevăzute cu sisteme de siguranţă conforme cu legea.
Deficienţe grave la primării
În paralel, în ultimele luni, poliţia a pus accent şi pe modul în care sunt asigurate valorile în cadrul primăriilor, de multe ori vulnerabile în faţa hoţilor, şi a altor tipuri de unităţi private, cazinouri, baruri etc.
Ultima spargere petrecută în judeţul Suceava, pe fondul nerespectării legii 333/2003, a fost înregistrată la finele lunii trecute, în noaptea de 22 spre 23 martie, la Primăria Drăgoieşti. Persoane rămase necunoscute au dispărut din interiorul primăriei cu seiful în care se aflau în jur de 6.000 de lei. Trecând peste faptul că paznicul de serviciu nu a sesizat prezenţa hoţilor, primăria fusese avertizată de poliţie, din luna octombrie a anului trecut, să investească într-un sistem antiefracţie şi un sistem de supraveghere video. La momentul spargerii, primăria era „dotată” doar cu gratiile de la geamul casieriei şi cu un dispozitiv de alarmare vechi, care se acţiona manual, printr-un întrerupător.