Producătorii trebuie doar să-şi scoată un aviz medical care să ateste că starea de sănătate le permite să vândă produse alimentare, precum şi un document de sănătate al animalelor de la care au fost obţinute produsele, pe care trebuie să-l vizeze o dată la trei luni. De asemenea, oamenii mai au nevoie de un certificat de producător, eliberat de primăria de pe raza localităţii în care sunt domiciliaţi.
Strategie pentru eliminarea intermediarilor
Cu acestea acte producătorii trebuie să se prezinte la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, unde, în schimbul unei taxe, devin autorizaţi. Taxa este de zece lei, în cazul celor care vând ouă, lapte, peşte sau carne de pasăre, şi de o sută de lei, pentru cei care comercializează, cu amănuntul, brânză, caş ori alte produse preparate din lapte.
După cum a precizat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, aceşti producători sunt incluşi în categoria celor care vând produse primare, în cantităţi mici, fiind vorba de afaceri de familie. Acest tip de comerţ poate fi făcut doar de rudele de gradul I sau II ale crescătorului, în acest fel dorindu-se înlăturarea intermediarilor, care ar putea face concurenţă neloială unităţilor mari, care plătesc impozite la stat.
„Lucrurile s-au simplificat, producătorii nu se mai pot plânge acum că nu au cum îndeplini normele. Oamenii pot să vină cu caşul în piaţă ca până acum, brânza nu trebuie ambalată sau vidată”, a precizat Dulgheru.
Conducerea DSVSA Suceava a avertizat că cei care nu se vor înregistra legal ori nu vor îndeplini normele sanitar-veterinar vor fi sancţionaţi cu amenzi de zeci de mii de lei.