Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava continuă să fie condusă de Gheorghe Curelciuc, deşi ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a anunţat demiterea sa încă de pe 19 martie. Practic, decizia de demitere în bloc a 42 de directori ai APIA de la nivel local şi a 18 de la centru a rămas doar la stadiul de anunţ în mass-media, decizia oficială întârziind să apară.
Gheorghe Curelciuc ne-a explicat şi care sunt, din punctul său de vedere, motivele pentru care anunţata acţiune de demitere nu s-a mai concretizat.
„Eu şi colegii din ţară am înaintat un memoriu către Comisia de agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor în care am explicat cum stă situaţia. Deşi am fost demişi pentru că nu am fi respectat termenul de începere a plăţilor pe suprafaţă, toate etapele procedurale legate de procesul de autorizare a plăţilor direct pe suprafaţă, care sunt în sarcina centrelor judeţene, au fost realizate. După cum se ştie, centrelor judeţene le revine funcţia de autorizare, iar funcţia de plată şi contabilitatea revine nivelului central, condiţii în care nu ni se putea imputa nouă această întârziere”, a explicat Curelciuc.
El consideră că demiterea sa ar fi fost abuzivă, netemeinică, şi ar fi încălcat regulamentele europene în domeniu, legislaţia naţională în vigoare şi procedurile APIA, astfel explicându-se şi faptul că aceasta a rămas la stadiul de „demitere la televizor”.
În memoriul înaintat Camerei Deputaţilor, directorii vizaţi de anunţul ministrului precizează că statutul APIA prevede că demiterea unui director poate fi semnată doar de conducerea centrală a Agenţiei de Plăţi, şi nu de ministrul Agriculturii, anunţul său fiind catalogat drept un „lucru total ilegal”.
Demiterea anunţată de ministrul Ilie Sârbu este considerată doar o acţiune strict politică, care a vizat înlăturarea din structurile de conducere ale APIA a persoanelor numite şi promovate de vechiul guvern.