Chiar dacă OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar a fost publicată în Monitorul Oficial încă din octombrie anul trecut, puţini suceveni ştiu de prevederile acesteia şi de faptul că ar putea avea la proces un avocat pe care să nu-l plătească din propriul buzunar.
De la începutul anului şi până în prezent, Baroul Suceava a primit doar patru cereri privind desemnarea unui avocat pentru ajutor public judiciar.
„Este vorba de patru cauze civile, trei dintre acestea aflate pe rolul instanţelor din Suceava, iar una la Câmpulung Moldovenesc. Este vorba de o acţiune în constatare, una privind plata unor drepturi băneşti şi două revendicări imobiliare”, a precizat Alina Luntraşu, şefa Serviciului de Asistenţă Judiciară din cadrul Baroului Suceava.
Nici sumele pe care avocaţii le vor primi din partea statului pentru a-i reprezenta în instanţă pe suceveni nu sunt prea mari, şi se încadrează între 200 şi 500 de lei.
Cine poate beneficia de asistenţă judiciară gratuită
De un avocat plătit din banii statului pot beneficia nu doar cei care au un proces penal, ci şi persoanele care se judecă pentru pământ sau pentru alte probleme care ţin de latura civilă.
„Ajutorul poate fi suportat de stat, integral sau parţial, în funcţie de cuantumul venitului mediu net lunar pe membru de familie, pentru stabilirea acestui cuantum fiind luate în considerare orice venituri, precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-o activitate independentă şi alte asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere. Ajutorul acordat nu trebuie să depăşească în decurs de un an suma maximă echivalentă a 12 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care s-a formulat cererea pentru acordarea acestuia”, se stipulează în OUG 51/2008. Venitul mediu lunar pe membru de familie pentru care se acordă asistenţă judiciară gratuită este în acest moment de 550 de lei.
Cu alte cuvinte, la salariul minim brut de 600 de lei/lunar, sucevenii pot „angaja” un avocat pe care să-l poată plăti cu 7.200 de lei în cursul unui an.
Ajutorul poate fi sistat
Acelaşi act normativ spune că acest ajutor nu se mai acordă dacă „starea materială a beneficiarului s-a îmbunătăţit într-o aşa măsură încât să-şi permită cheltuielile ocazionate de proces. De asemenea, dacă beneficiarul ajutorului public dobândeşte prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, bunuri sau drepturi de creanţă a căror valoare depăşeşte de zece ori cuantumul ajutorului primit, va fi obligat la restituirea acestuia”.
Preşedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc, a precizat că numărul de cereri privind asistenţa judiciară gratuită ar putea creşte în perioada următoare.
„Una din explicaţii ar fi că oamenii nu cunosc încă suficient de bine reglementările OUG 51/2008. Persoanele care aduc acte doveditoare vor fi scutite de la plata unor cheltuieli şi pot avea parte şi de o apărare mai bună în timpul procesului decât dacă s-ar reprezenta singuri”, a explicat Doru Bunduc.
(28 mar 2009, 17:23:22