Conform datelor existente la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava, din 18 februarie, de când radarele au început să funcţioneze, şi până ieri dimineaţă, erau înregistrate 38.602 depăşiri de viteză. Aproape 19.000 au fost contabilizate începând cu 10 martie, păstrându-se media de puţin peste o mie de sancţiuni pe zi.
În multe cazuri, radarele, dispuse patru în Dumbrăveni, două în Drăguşeni şi două în Roşiori, au surprins acelaşi şofer, în interval de câteva minute, de câte două sau trei ori, ceea ce înseamnă tot atâtea amenzi şi puncte de penalizare.
Recordul de viteză de până acum a fost înregistrat de unul din cele două radare din comuna Drăguşeni, şoferul unui autoturism Mercedes fiind surprins cu o viteză de 170 de kilometri la oră.
Doar 6.500 de procese verbale de contravenţie emise de poliţie
Deşi numărul de sancţiuni înregistrate este foarte mare, amenzile plătite efectiv sunt încă puţine, din cauza procedurii destul de complicate. După ce sunt surprinşi da radar, proprietarii maşinilor primesc acasă, în plic, o înştiinţare cu privire la faptul că autoturismul lor a fost înregistrat cu o viteză peste limita legală. Aceştia trebuie să trimită un răspuns poliţiei rutiere, în care să precizeze numele şi datele persoanei care se afla la volan. Şoferii primesc acasă procesul verbal de contravenţie, pe care îl pot achita la orice oficiu poştal din ţară.
Până acum, poliţia a emis un număr de 20.000 de înştiinţări către proprietarii maşinilor, şi doar 6.500 procese verbale de contravenţie, din care mai puţin de jumătate au fost achitate.
Primarii, nemulţumiţi că legalitatea contractelor este contestată
Radarele au fost aduse la Suceava de SC Codec SRL Cluj-Napoca, printr-o investiţie exclusiv proprie, banii din amenzi ajungând în proporţie de 65% la firmă şi 35% la bugetul primăriilor pe raza cărora sunt amplasate radarele.
După cum ne-au declarat ieri reprezentanţi ai primăriilor Dumbrăveni, Drăguşeni şi Forăşti, ultima având pe raza sa localitatea Roşiori, în conturile Trezoreriilor s-au adunat, din amenzi, aproape 100.000 de lei, după cum urmează: aproximativ 40.000 de lei de la radarele din Dumbrăveni, circa 30.000 de lei la Forăşti şi 24.000 de lei la Drăguşeni. Aceste sume reprezintă valorile totale, din care se vor împărţi banii între primărie şi firmă.
Primarii din aceste localităţi se arată nemulţumiţi de contestarea legalităţii contractelor pe care le-au încheiat cu firma clujeană.
„M-am săturat de probleme, se tot vorbeşte că aceste contracte nu sunt legale, deşi există avize de la instituţii şi totul s-a făcut conform normelor în vigoare. Eu ca primar, şi toată comunitatea de aici, am câştigat siguranţă, şoferii circulă mai încet şi nu am mai avut nici un accident grav”, a precizat Vasile Cepoi, primarul din Drăguşeni.
„Consiliul Local a aprobat asocierea cu firma care a pus radarele după ce societatea a adus avize de legalitate de la Poliţia Rutieră, de la Drumuri Naţionale, de la E. ON, condiţii în care nu văd unde este ilegalitatea. Am avut foarte multe accidente mortale, sunt atâtea nereguli în trafic, iar de când cu acest radare nu au mai fost probleme de acest fel. În plus, anul acesta avem buget mai mic cu 35% decât anul trecut, iar banii care ne vor veni sunt foarte utili”, a spus Avrămia Brăduţ, primarul din Forăşti.
(28 mar 2009, 12:47:04