„Avem rezerve satisfăcătoare la toate grupele, singura mai deficitară fiind 0 negativ”, a explicat medicul.
Maria Pilat a mai spus că, în ultima vreme, pe lângă donatorii fidelizaţi s-au înregistrat şi foarte multe persoane care nu au făcut niciodată un asemenea gest sau care nu au mai venit la donare de 10 -15 ani, dar care au reacţionat prompt la campania pro donare derulată la nivel naţional. De asemenea, potrivit medicului, clipurile publicitare difuzate pe mai multe canale de televiuziune au avut ecou şi în rândul tinerilor, în special studenţi şi elevi de clasa a XII-a.
Cine poate să dea sânge şi cine nu
„Din păcate, am fost nevoiţi să refuzăm la donare multe studente. Majoritatea sunt slabe şi au o greutate corporală cu mult sub limita prevăzută de lege, de 58 de kilograme. Din patru fete, cel puţin una nu este primită să dea sânge, chiar dacă mai facem rabat şi le acceptăm inclusiv pe cele care cântăresc 57 de kilograme”, a punctat Maria Pilat.
Potrivit normelor în vigoare, pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.