Mii de suceveni vor circula şi anul acesta gratuit pe mijloacele de transport în comun ale TPL, doar că cea mai mare parte a lor sunt persoane încadrate ca suferind de un handicap.
Astfel, din cele 17 miliarde lei vechi care vor fi acordate societăţii de transport public local drept subvenţii, cea mai mare parte, adică 10 miliarde lei vechi, vor fi pentru cei 2100 de suceveni cu handicap.
“Din păcate, anul acesta nu putem asigura transportul gratuit pensionarilor din municipiu (cu pensii de până la zece milioane lei vechi), cum a fost anul trecut, pentru că ar însemna ca Primăria Suceava să facă un efort suplimentar de 33 de miliarde lei vechi. Anul acesta vom da subvenţii de 17 miliarde lei vechi la TPL, dar suma cea mai mare, peste zece miliarde lei vechi, merge la cele 2.100 de persoane cu handicap, din Suceava. Nu vreau să ofensez pe nimeni, dar se pare că multe persoane care s-au pensionat pe caz de boală au trebuit să fie încadrate într-un grad de handicap. Sunt foarte mulţi care au <<forţat>> pensionarea şi ca să poată justifica, au fost încadraţi cu un grad de handicap şi iată că 2% din populaţia Sucevei e acum încadrată ca fiind cu handicap”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Acesta a precizat că până acum, municipalitatea a putut acorda subvenţii altor categorii sociale, pentru că nu avea obligativitatea de a le acorda abonamente gratuite persoanelor cu handicap, cărora le era asigurat acest drept de la Direcţia Muncii. Numai că, odată cu descentralizarea unora dintre atribuţiile Direcţiei Muncii, plata subvenţiilor pentru persoanelor cu handicap a revenit brusc la Primărie, fără a fi dat vreun ban de la bugetul de stat, cum se proceda anterior.
Spre deosebire de anul trecut, un număr mult mai mare de elevi şi studenţi vor beneficia de gratuitate la transportul în comun - o mie de elevi şi cinci sute de studenţi.
Acestora li se vor adăuga şi două sute de persoane care sunt veterani de război, deportaţi sau deţinuţi politici.