Şcoală europeană
La circa opt luni după inundaţiile de anul trecut, când apele revărsate au distrus şcoala din Sadău, copiii din acest sat au din nou unde să înveţe.
Cu suportul financiar al E.ON România şi al Fundaţiei „Pentru Societate”, în colaborare cu autorităţile locale ale judeţului Suceava, la Sadău a fost construită o şcoală la standarde europene.
Cei 75 de copii care vor frecventa cursurile Şcolii cu clasele I- IV vor beneficia de clase moderne, vestiare, cabinet medical, puncte sanitare cu duşuri. Fiecare sală de clasă comunică cu un birou al învăţătorului, unde acesta poate să-şi ţină documentele sau să stea de vorbă, în particular, cu un elev sau părinte.
Elevii au primit ieri câte un ghiozdan cu rechizite pentru întreg anul şcolar.
Pentru construcţia şcolii a fost aleasă o locaţie ferită de pericolul apelor. Terenul pe care s-a construit şcoala a fost pus la dispoziţie de către parohia ortodoxă din localitate, cu acordul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Acesta a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani.
În spijinul tinerei generaţii
Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a înmânat în mod oficial cheia noii şcoli din Sadău directorului coordonator al unităţii de învăţământ din Brodina, profesorul Vasile Ursulean, care a spus că noua şcoală arată „ca cea din visurile sale”.
Frank Hajdinjak a declarat că „implicarea E.ON în ajutorarea comunităţilor afectate de inundaţii se înscrie în politica de responsabilitate corporatistă a Grupului şi reprezintă o dovadă a faptului că suntem un grup de companii responsabile faţă de comunităţile în care activăm şi din care facem parte”.
„Am ales comuna Brodina – Sadău”, a mai spus directorul general E.ON România, „deoarece se găseşte în una dintre zonele cele mai afectate de inundaţiile de anul trecut. Am ales să construim o şcoală, deoarece considerăm că implicarea în educaţie, în viitorul copiilor este importantă. În acest fel, contribuim la construirea unui viitor mai bun pentru tânăra generaţie”. La final, Frank Hajdinjak a precizat că toţi cei 75 de copii care vor învăţa în noua şcoală au fost „adoptaţi” de E.ON, şi ori de câte ori vor avea nevoie de spijinul companiei, vor fi ajutaţi.
Momentul a fost sărbătorit de către membrii comunităţii locale, împreună cu elevii şcolii, cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi centrale şi cu reprezentanţii bisericii, care au săvârşit o slujbă de sfinţire.
O mână de ajutor, la timp
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a venit la Sadău – Brodina special pentru a mulţumi E.ON România pentru „efortul de a construi o şcoală la capătul pământului, într-o localitate care a avut cele mai mari pagube la inundaţiile de anul trecut”.
„Această investiţie este o încurajare pentru zonă, care are mare nevoie şi de alte astfel de investiţii. Le mulţumesc celor de la E.ON că ne-au întins o mână atunci când am avut nevoie. Au făcut o investiţie, mai ales pentru tânăra generaţie”, a mai completat Flutur. El a amintit şi de promptitudinea şi profesionalismul cu care au intervenit, de fiecare dată când a fost nevoie, echipele E.ON de pe plan local, sub conducerea şefului centrului de exploatare Suceava a E.ON, Vasile Curelaru, prezent şi el la inaugurarea şcolii.
Buna Vestire
Primarul comunei Brodina, Vasile Popescu, a declarat că „data inaugurării, în mod fericit aleasă de sărbătoarea Bunei Vestiri, aduce o veste bună copiilor, părinţilor acestora, cadrelor didactice, întregii comunităţi din comuna Brodina. Le mulţumim reprezentanţilor E.ON pentru această şcoală frumoasă, modernă şi funcţională unde copiii noştri vor putea să descopere tainele cunoaşterii. În numele întregii comunităţi ne angajăm că acest efort substanţial al Grupului E.ON va fi răsplătit de aceşti copii minunaţi cu care ne mândrim şi care merită pe deplin o astfel de şcoală”.