Criza de crotalii, existentă în mai multe judeţe din ţară, se resimte puternic în Suceava, unde mieii înregistraţi sunt doar excepţii apărute în localităţi unde veterinarii au mai avut crotalii în stoc.
Nemulţumiri
Gheorghe Alin Cerlincă, în vârstă de 30 de ani, este unul dintre crescătorii de oi din satul Sf. Ilie, comuna Şcheia. El povesteşte că în satul în care locuieşte sunt în jur de zece mari crescători de oi, şi la nici unul dintre ei mieii nu au fost crotaliaţi de medicul veterinar.
„Nu vin să ne pună crotalii. Nu am fost la medicul veterinar, pentru că aici, la noi, nu a pus la nimeni, şi ştiu că degeaba mă duc. El vine numai când e de luat bani, la vaccin şi de astea, în rest nu-l vezi. Am peste o sută de miei şi vreau să merg cu ei în piaţă, dar dacă nu ne dă voie, ce să fac eu?”, se întreabă tânărul, care are la stâna sa 165 de oi adulte.
El se plânge că afacerea nu este profitabilă în cea mai mare parte a anului, iar acum, nici de Sărbătorile de Paşti, una din puţinele perioade din an când un cioban poate obţine un câştig mai substanţial, nu are şanse să facă prea mulţi bani.
Gheorghe Alin Cerlincă spune că va vinde kilogramul de carne de miel, la viu, cu 20 de lei, şi în cazul în care nu va ajunge în piaţă se va mulţumi să vândă mieii direct de la stână, deşi în acest fel poate vinde un număr mult mai mic de animale.
Pentru ciobanii din Sf. Ilie, stânele dotate cu faianţă ori mulgători electrice, aşa cum cer normele Uniunii Europene, par o glumă pe care nu au de gând să o ia în seamă.
„Nu avem aşa ceva, nimeni pe aici nu are. Mulgătoarele îs scumpe, iar până mulgi o oaie cu una din aia băieţii mei (n.r. - angajaţii) mulg zece. Dacă îmi cere obligatoriu aşa ceva, mă las de oi”, spune convins tânărul.
Familia Cerlincă, care are trei copii, trăieşte exclusiv din banii obţinuţi la stână.
DSV Suceava aşteaptă o redistribuire la nivel naţional
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a confirmat criza de crotalii din tot judeţul.
„La începutul acestei săptămâni am participat la o şedinţă organizată la nivel naţional în care s-a discutat despre insuficienţa crotaliilor. Noi am avea nevoie de un total de cel puţin 50.000-60.000 de crotalii pentru animalele existente acum. Ca soluţie urgentă se va face o redistribuire la nivel naţional, de la judeţele care au rămas cu crotalii pe stoc. Prin aceasta, însă, putem primi cel mult 15-20.000 de crotalii”, spune Dulgheru.
În ceea ce priveşte cea mai mare urgenţă, crotalierea mieilor, acesta spune că situaţia s-ar putea rezolva la timp.
„Pentru cele câteva mii de miei care ar putea fi aduşi în pieţe vom găsi soluţii, chiar dacă suntem în întârziere”, dă asigurări Dulgheru.
Pentru a fi crotaliaţi, mieii trebuie să aibă analizele şi vaccinările obligatorii la zi. Aceste date sunt trecute într-un formular de medicul veterinar, şi de aici sunt introduse într-o bază de date existentă la nivel naţional.
Cu ajutorul codului unic de identificare încorporat în crotal, mielul adus în piaţă este controlat de medicul veterinar, care verifică datele introducând codul într-un calculator. Conform legii, această operaţiune de crotaliere este gratuită, fiind suportată integral de stat.
Locaţiile în care se vor vinde mieii în acest an nu au fost încă stabilite cu certitudine.
„În mod sigur vom permite comercializarea mieilor în pieţele existente. Comerţul va fi acceptat şi în alte localităţi, acolo unde primăriile vor amenaja spaţii conforme cu cerinţele sanitar-veterinare”, a precizat şeful DSVSA Suceava.