Dorel Cârciu (41 de ani), din comuna Brodina, Silviu Puha (19 ani), Săndel Cioată (22 de ani), Mihai Bujdei (21 de ani) şi Constantin Cuciurean (19 ani), ultimii patru din Bilca, au fost daţi pe mâna judecătorilor pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României.
Procurorii DIICOT au dispus disjungerea cercetărilor faţă de alte 43 de persoane, acuzate că ar fi fost implicate, într-o măsură mai mică sau mai mare, în această reţea.
Dintre toţi cei cinci învinuiţi, Dorel Cârciu este singurul care va ajunge în faţa judecătorilor direct din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, fiind arestat preventiv. De altfel, Cârciu este considerat a fi unul dintre capii grupării infracţionale.
Potrivit anchetatorilor, reţeaua pe care o coordona era una dintre sursele importante şi constante de aprovizionare a pieţei negre de pe raza judeţului Suceava cu ţigări de contrabandă, prejudiciul adus statului prin activităţile ilicite ale grupării fiind calculat la circa 440.000 de lei (4,4, miliarde de lei vechi).
În jur de 200 de oameni ai legii, pentru anihilarea grupării infracţionale
Gruparea lui Dorel Cârciu a fost anihilată pe data de 14 noiembrie 2008, în urma unei acţiuni fulger a oamenilor legii, la care au participat în jur de 200 de poliţişti din structurile de combatere a crimei organizate, IPJ Suceava, Poliţia de Frontieră, Direcţia Generală Anticorupţie, dar şi jandarmi de la Inspectoratele din Suceava şi Botoşani.
Cârciu, susţin anchetatorii, ţinea legătura cu membrii ucraineni ai reţelei şi organiza preluarea ţigărilor de către cărăuşi, de pe teritoriul ucrainean, şi transportarea lor, pe anumite trasee peste fâşia verde, pe raza judeţului Suceava. Baxurile cu ţigări erau depozitate în mai multe gospodării din localităţi apropiate de frontieră, de unde erau preluate, ulterior, de alţi membri ai reţelei şi comercializate pe piaţa neagră.
Pentru fiecare bax transportat, un „cărăuş” încasa 100 de lei, în timp ce unui cap al reţelei îi revenea 100 de euro pentru fiecare bax trecut peste graniţă.
Vorbeau codificat la telefoane
Membrii reţelei, mai arată anchetatorii în actele de sesizare a instanţei de judecată, foloseau un limbaj codificat la telefon, în cazul în care le-ar fi fost interceptate telefoanele.
„Solca” însemna stâlp de frontieră, „ariciuri” –hamurile cu care se cărau ţigările, „la cosit” reprezenta codul folosit pentru demararea activităţilor de contrabandă, „saci” sau „holşuruburi” -baxuri de ţigări, „lemne de fag” ori jeleuri moi –ţigări Ronson etc..
Poliţiştii de frontieră erau denumiţi „boscheţi”.
Din nefericire pentru ei, cu tot cu limbajul codificat, anchetatorii au interceptat sute de convorbiri telefonice între membrii grupării, convorbiri din care reiese cât se poate de clar, susţin oamenii legii, preocupările infracţionale ale învinuiţilor.