Consiliul Judeţean şi 61 de primării din judeţ ar putea să scape de rambursarea creditului de 86,3 milioane de euro, contractat pentru realizarea proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”. Proiectul presupune introducerea gazului metan în mai multe localităţi ale judeţului, dar şi reabilitarea termoficării şi construirea de centrale termice de cogenerare în principalele localităţi urbane.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat cu conducerea Ministerului Finanţelor despre posibilitatea preluării creditului de către acest minister.
„Am avut discuţii, inclusiv de preluare a acestui credit, care apasă enorm pe bugetele unor primării. Sunt primării care ajung la un grad de îndatorare de 95% în următorii ani. Şi dacă la un moment dat vrei să faci o investiţie, sau să te împrumuţi, constaţi că jumătate din judeţ e blocat din acuza proiectului \'Utilităţi şi mediu\'”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a adăugat că situaţia financiară a primăriilor partenere în acest proiect se va înrăutăţi în vara acestui an, când trebuie plătită cea de-a doua rată aferentă dobânzilor la creditul de 86,3 milioane de euro. Dobânda pe care cele 61 de primării sucevene ar trebui să o plătească în cursul anului 2009 depăşeşte suma de 6 milioane de euro.
Pentru realizarea investiţiilor în cadrul „Utilităţi şi mediu”, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.