Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mar 2009 - Anul XIV, nr. 69 (4055)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,786 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În locul gărilor

Hipermarketurile şi bisericile, locurile preferate de cerşetori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Hipermarketurile şi bisericile au devenit locurile cele mai atractive pentru micii cerşetori, care au renunţat la gări, în favoarea zonelor mai aglomerate. Fiecare „teritoriu” este bine „marcat” şi păzit de la distanţă de adulţii care-şi trimit copiii în stradă.

În cadrul Campaniei „Cerşetoria infantilă - încotro?”, în care sunt implicate mai multe instituţii sucevene: Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Suceava, Serviciul de combatere a traficului de persoane, Organizaţia ‘Salvaţi copiii’ – filiala Suceava şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, în ultimele zile s-au făcut mai multe acţiuni de depistare a cerşetorilor de pe străzile Sucevei.

 

Cerşetori „cu pază”

La prima acţiune, desfăşurată joia trecută, în zona centrală a Sucevei, au fost prinşi la cerşit cinci minori, dintre care doi erau fraţi (unul de 13 ani, iar celălalt de 6 ani). Toţi minorii au fost identificaţi şi duşi în familiile din care fac parte. Chiar dacă asistenţii sociali din cadrul Protecţiei Copilului au stat de vorbă cu părinţii minorilor şi le-au explicat care sunt riscurile practicării cerşetoriei, aceştia au motivat că îi trimit la cerşit pentru că nu au ce să le dea de mâncare copiilor.

Unii au recunoscut că merg împreună cu minorii în zona hipermarketurilor din Suceava şi, în timp ce copiii lor cer mila trecătorilor, ei îi supraveghează ca nu cumva alţii cerşetori mai mari să-i agreseze şi să le fure banii.

La fel se întâmplă în zona bisericilor, mai ales în zile de sărbătoare.

 

Peste o sută de cerşetori, doar în municipiul Suceava

„Dacă până acum, cei mai mulţi cerşetori erau găsiţi prin gări, de această dată, în urma ultimelor acţiuni, desfăşurate împreună cu poliţia, aceştia au fost prinşi la cerşit în zona marilor magazine sucevene, dar şi la intrarea în biserici”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Lenţa.

Cu ocazia altei acţiuni a Poliţiei şi Protecţiei Copilului, desfăşurată tot săptămâna trecută, au fost prinşi vagabondând pe străzile din Suceava şase minori care erau în situaţia de abandon şcolar. Ca şi în celelalte cazuri, minorii au fost identificaţi, consiliaţi şi duşi în familiile lor.

Din datele pe care le deţine Protecţia Copilului Suceava, rezultă că doar pe raza municipiului Suceava sunt identificaţi 126 de minori care cerşesc. Numărul acestora, ne-a spus Lenţa, ar putea fi mai mare, având în vedere că sunt mulţi cerşetori care vin din alte localităţi la cerşit în Suceava.

 

Lipsa informaţiei

În unul din cazurile monitorizate de Protecţia Copilului, o mamă cerşea pentru că are un copil în vârstă de 7 luni care necesită o operaţie la inimă. Într-o altă familie, cu cinci copii minori, cei mai mari practică cerşetoria, iar unul dintre fraţii mai mici este foarte bolnav. Acesta ar putea să beneficieze de un certificat de handicap şi implicit de o sumă de bani. 

„Părinţii acestor copii nu sunt informaţi, nu ştiu cui să se adreseze pentru a beneficia de un ajutor social, care, poate, nu i-ar mai scoate în stradă la cerşit”, a mai spus Nicoleta Lenţa.

Asistenţii sociali implicaţi în Campania „Cerşetoria infantilă - încotro?” vor merge, în continuare, acasă la familiile din care provin cerşetorii minori, pentru a încerca să-i ajute. Părinţii acestor copii vor fi consiliaţi şi ajutaţi să depună actele pentru un eventual ajutor social de la primărie, sau, dacă este cazul, pentru obţinerea unei indemnizaţii de persoană cu handicap.

Acţiunile pentru „prinderea” cerşetorilor vor continua săptămâna viitoare, în localităţile Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hipermarketurile şi bisericile, locurile preferate de cerşetori.
 Vizualizări articol: 1419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Hipermarketurile şi bisericile, locurile preferate de cerşetori5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei