Soţii Ion şi Olga Bozec trăiesc o adevărată dramă, iar fiecare zi care trece înseamnă alte cuie în sicriul deznădejdii lor. Acum câteva zile, un executor judecătoresc însoţit de mascaţi a venit să-i arunce în stradă. Au obţinut o păsuire, care expiră astăzi, când cei doi urmează să fie scoşi din casa pe care au achiziţionat-o cu acte în regulă în 1994.
„Am dat bani pe casă, am investit să o repar şi să o întreţin şi acum suntem daţi afară ca nişte câini. În spate este soţia fostului deputat din partea polonezilor, Florica Babias, mandatară din partea celor care au solicitat retrocedarea casei şi pământului. Am rugat-o în toate felurile să ne mai lase câteva luni, până terminăm măcar două camere din casa pe care am început s-o construim. Nu am reuşit s-o înduplecăm sub nici o formă. Am mers şi la preot, dar tot n-a ţinut. Ce ne facem noi? Nu avem unde sta, iar iarna încă nu a trecut. Cât despre judecătorii care au dat soluţia, nu vreau să mai spun nimic, doar că nu au vrut să ţină cont de actele din dosar. A fost furt pe faţă”, a spus desfigurat de durere Ion Bozec.
Bărbatul a mărturisit că nu are la cine locui până când va reuşi să se mute în casa aflată în construcţie. În plus, omul crede că fără banii pe care i-a băgat în reparaţii în toţi aceşti ani, casa nu mai era în picioare, mai ales că are o vechime de peste 60 de ani.
Din acest motiv, Ion Bozec spune că este îndreptăţit să primească anumite sume de bani. Din păcate pentru el şi familia sa, judecătorii au decis altceva.
Istoria unui contract păgubos
Toată povestea a început după Al Doilea Război Mondial. În iarna lui 1949, „Pelcer Anton a lui Franţ, agricultor cu domiciliul în satul Vicşani”, a dat lui Gheorghe Patraş, „cu procură deplină şi nelimitată”, dreptul de a administra, dar şi de a vinde imobilul.
Ulterior, în 1991 şi 1994, Reveca Patraş, soţia defunctului Gheorghe Patraş, a obţinut dreptul de proprietate asupra terenului şi casei.
Pe 19 decembrie 1994, Reveca Patraş i-a vândut nepotului ei, Ion Bozec, terenul şi casa pentru suma de 100.000 de lei.
Câţiva ani mai târziu, Rozalia Riffel şi Ecaterina Pelcer, fiicele fostului proprietar, au deschis acţiune în instanţă pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra casei şi terenului din Vicşani.
După mai multe procese, Curtea de Apel Suceava le-a dat câştig de cauză Rozaliei Riffel şi Ecaterinei Pelcer.
În ceea ce priveşte procura, judecătorii au constatat că în 1959 s-a mai întocmit un act, prin care Gheorghe şi Reveca Patraş se obligau să elibereze proprietatea familiei Pelcer „în momentul edificării propriei gospodării”.