Dacă înainte de protestul de ieri liderii suceveni ai Cartel Alfa au anunţat că la acţiune vor participa peste 200 de persoane, în cele din urmă numărul sindicaliştilor a fost mult mai redus.
După ce s-au adunat în faţa Prefecturii, sindicaliştii au început să scoată la iveală pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Fraţilor, nu mai merge! Muncă – Da, Plată – BA”, „Stârpirea Corupţiei”. „Să vă fie ruşine că nu trăim mai bine” sau „V-am votat, ne-aţi înşelat”.
Potrivit liderului Filialei din Suceava a Confederaţiei „Cartel Alfa”, Miftode Timofte, proiectul de ordonanţă a Guvernului nu respectă convenţiile existente privind salarizarea personalului bugetar şi încalcă drepturile salariale câştigate. „Guvernul propune legi care să taie din salariile bugetarilor, în timp ce parlamentarii îşi acordă prime de până la o sută de milioane de lei sau abuzează de zeci de milioane de lei, din bani publici, pentru dotare cu filtre de cafea, rafturi calde pentru farfurii ori pentru dulapuri frigorifice. De asemenea, diminuarea câştigurilor la anumite categorii de funcţionari publici, diminuarea salariilor de bază, eliminarea salariilor de merit, a fondului de premiere, precum şi obligarea ordonatorului de credite să se încadreze în fondurile bugetare aferente cheltuielilor de personal sunt măsuri inacceptabile pentru masa de salariaţi”, a spus Timofte, care i-a înmânat prefectului judeţului, Sorin Popescu, un document cu revendicările sindicaliştilor, pentru a fi înmânat la Guvern.
La protestul din faţa Prefecturii Suceava au participat sindicalişti din Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, primăriile din Suceava şi Rădăuţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi învăţământ.
De la subprefect la protestatar
Printre protestatari s-a numărat şi fostul subprefect al judeţului Suceava Angela Zarojanu, care a pichetat Prefectura alături de colegii din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Zarojanu este consilier principal în cadrul APIA de la începutul lunii octombrie 2008, în urma unui concurs pe care l-a susţinut pentru a intra în rândul funcţionarilor publici, condiţie obligatorie pentru a accede în funcţia de subprefect. După ce a fost înlocuită din conducerea Prefecturii, Zarojanu a revenit la APIA Suceava, motiv pentru care s-a aflat alături de cei care au pichetat Prefectura. Angela Zarojanu a spus că angajaţii APIA solicită Guvernului să renunţe la intenţia de a anula majorarea salariilor cu 75% pentru angajaţii care lucrează cu fonduri europene.
Problemele sindicaliştilor din Asistenţă Socială, rezolvate printr-un protocol cu CJ
În urma discuţiilor cu liderii sindicaliştilor, prefectul Sorin Popescu a declarat că revendicările acestora vor fi înaintate Guvernului României şi respectiv Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Popescu a mai precizat că, în ceea ce priveşte salarizarea personalului din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială, sindicatul din această instituţie a încheiat un protocol cu conducerea Consiliului Judeţean Suceava, prin care au fost negociate şi acceptate condiţiile de salarizare pentru anul 2009.