Potrivit statisticilor Casei Judeţene de Pensii, în această lună pensia a ajuns dijmuită la 1.490 de suceveni. Reţinerile operate de la pensionari au atins suma de 207.838 de lei, bani pe care aceştia îi datorează la bănci, la asociaţii sau pentru că nu şi-au plătit diferite amenzi sau taxe.
„Cei mai mulţi dintre pensionarii cărora li s-au reţinut diferite sume, au acceptat benevol această soluţie pentru a plăti creditele. Totuşi, cele mai multe reţineri se fac în urma unor hotărâri judecătoreşti puse în aplicare prin intermediul executorilor”, a declarat Robert Marian, directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava.
Lista motivelor pentru care funcţionarii CJP Suceava „umblă” la pensii este mult mai lungă. Datoriile la cooperativele de credit, CAR-urile, debitele la CEC sau la bănci, sunt doar o parte din cauzele care le aduc mai puţini bani în buzunar pensionarilor suceveni.
Pe această listă neagră se regăsesc însă şi pensionarii care nu-şi plătesc pensiile alimentare, iar partenerele cu care au copii au obţinut prin instanţă dreptul la acordarea acestor drepturi.
Cât i se poate reţine unui pensionar
Chiar dacă au datorii mai mici sau mai mari, legea stipulează clar cât i se poate reţine unui sucevean din pensie.
„Lunar, se poate reţine până la o treime din venitul lunar net. Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel”, a precizat Robert Marian.
Directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava crede că numărul cazurilor de reţineri din drepturile cuvenite pensionarilor va creşte în perioada următoare, mai ales că faţă de anul trecut s-a constatat o uşoară creştere a persoanelor care nu-şi încasează integral drepturile.