Concursul, care va avea loc la sfârşitul lunii mai, se organizează pe două secţiuni, „Eseu cinematografic” şi „Spot publicitar cu impact social”. La prima secţiune se pot înscrie liceeni care realizează eseuri cinematografice de 15-20 de minute. Libertatea de exprimare artistică este nelimitată, elevii trebuind doar să aleagă o temă care să fie în concordanţă cu preocupările şi aspiraţiile unui licean.
Secţiunea „Spot publicitar cu impact social” cuprinde videoclipuri cu durata de cel mult două minute, cu mesaj şi impact social, de prevenire şi conştientizare, precum combaterea consumului de droguri, alcool, tutun, combaterea sărăciei şi analfabetismului şi a delicvenţei.
Participanţii la concurs trebuie să fie obligatoriu elevi de liceu, echipele participante cu spoturi sau eseuri cinematografice trebuie să fie formate din doi elevi, coordonaţi de un profesor îndrumător. Regulamentul competiţiei permite participarea mai multor echipe din acelaşi liceu, însă fiecare echipaj poate intra în concurs cu un singur film, la o singură secţiune. Mesajul explicit sau implicit al filmelor nu trebuie să afecteze imaginea publică a unei persoane sau a unei instituţii de învăţământ. Filmele care intră în concurs nu trebuie să fi fost premiate anterior într-un alt context public.
500 de lei, premiul pentru cele mai bune filme
Concursul naţional se va derula în două etape. Prima parte a competiţiei este cea de realizare şi trimitere a filmelor pentru evaluare, până pe 4 mai 2009, data poştei. În finala concursului, care va avea loc la Suceava, pe 30 şi 31 mai, vor intra primele cinci filme clasate la fiecare secţiune.
În cadrul celei de-a doua etape a concursului, cele zece echipe finaliste vor trebui să-şi demonstreze abilităţile de concepere a unui eseu cinematografic sau a unui spot publicitar, prin crearea la faţa locului a unui scurtmetraj de cel mult cinci minute, pe o temă sugerată de juriu.
Jurizarea concursului va fi făcută de personalităţi în domeniul cinematografiei, regizori şi actori de prestigiu.
Cele mai bune materiale video vor fi premiate de organizatorii concursului. Echipele de pe primul loc vor fi premiate cu 500 de lei, cele de pe locul doi vor primi câte 400 de lei, iar echipele de elevi de pe locul trei vor primi câte un premiu de 300 de lei.
Toate detaliile legate de organizarea, regulamentul, detaliile tehnice şi înscrierea la competiţie pot fi obţinute accesând pagina de internet a concursului www.videoartblog.blogspot.com, sau direct de la organizatori, care pot fi găsiţi la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, telefon 0230.520.822, fax 0330.401.178, e-mail cnpr@warpnet.ro. Persoana de contact pentru detaliile legate de concurs este profesorul Viorel Ieremie.