Lipsa de interes şi inerţia locatarilor dintr-un bloc situat vizavi de Metro au fost pe cale să provoace un incident cu urmări grave. Un tânăr în vârstă de 20 de ani a fost lovit în cap de tencuiala desprinsă din faţada blocului, fiind transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava. Bărbatul a fost cusut şi i s-au aplicat câteva copci, după care i s-a permis să plece acasă. Lucrurile puteau fi mult mai grave, iar bucăţile de tencuială sau cărămizile desprinse din bloc ar fi putut produce o adevărată dramă.
Alertaţi de rănirea tânărului de 20 de ani, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au trimis la faţa locului un echipaj.
„Detaşamentul de Pompieri Suceava a intervenit cu o autoscară mecanică la monitorizarea şi încercarea de îndepărtare a pericolului, dar datorită condiţiilor grele şi a altitudinii (nivelul etajului X) este necesară o schelă pentru a se putea îndepărta elementele de construcţie (cărămidă ornamentală şi tencuială), astfel protejând trecătorii şi geamurile locuinţelor blocului”, a precizat căpitanul Dan Baltaru, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Mai grav este că aceste căderi de tencuială şi cărămizi au fost semnalate în urmă cu câţiva ani, iar de câteva luni fenomenul s-a accentuat. Cu toate acestea, proprietarii nu au dat nici un semn că au de gând să refacă faţada blocului şi nici să ia măsuri pentru a-i proteja pe trecători.
„Atenţie! Cad tencuieli! Rugăm ocoliţi zona”
„Atenţie! Cad tencuieli! Rugăm ocoliţi zona”. Mesajul a fost aşezat la loc vizibil pe două din laturile blocului, iar zona periculoasă a fost asigurată cu garduri metalice şi bandă alb-roşie, folosită de autorităţi pentru a delimita şi a interzice accesul în anumite perimetre. La faţa locului au rămas şi câţiva agenţi ai Poliţiei Comunitare, dar şi angajaţi ai Jandarmeriei, cu misiunea de a nu permite nici unei persoane să treacă prin zona delimitată.
„Noi am venit la ora 14.00 aici şi stăm până se schimbă tura. Îi avertizăm pe oameni că nu au voie să pătrundă în acest perimetru. Pericolele la care se expun sunt mari şi din acest motiv nimeni nu are voie să intre în spatele gardurilor amplasate de colegii de la Jandarmerie”, a precizat unul dintre poliţiştii comunitari care păzeau zona din faţa blocului de pe bulevardul „1 Decembrie”.
Preşedintele Asociaţiei de Proprietari îi acuză pe locatari de „dezinteres”
Nicolae Mătăsaru, preşedintele Asociaţiei de Proprietari 23+27, acolo unde se află blocul „proiectil”, spune că singurii vinovaţi sunt locatarii, care pun în pericol vieţile altor persoane.
„Am făcut tot posibilul să-i conving să reabiliteze acest bloc, dar dezinteresul manifestat de ei nici nu-l pot caracteriza. Oamenii doresc ca Primăria să le repare blocul, dar uită că Primăria nu este proprietar şi nu are nici o calitate în a executa reparaţii. O să merg şi mâine (n.r. – astăzi) să le aduc la cunoştinţă care sunt obligaţiile lor şi riscurile la care se expun dacă nu efectuează reparaţii”, a declarat Mătăsaru.
Şi reprezentanţii ISU Suceava spun că responsabilitatea pentru un eventual accident, similar celui de ieri dimineaţă, revine asociaţiilor de proprietari.
„Fiecare proprietar are obligaţia de a verifica starea faţadelor construcţiilor, iar acolo unde se constată pericol de cădere a elementelor de construcţie să marcheze şi să asigure zona pentru a nu pune în pericol trecătorii. Atragem atenţia asociaţiilor de proprietari că le revine răspunderea juridică, în caz de vătămare cu elemente de construcţie”, a precizat căpitanul Dan Baltaru.
(23 mar 2009, 11:39:54