Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mar 2009 - Anul XIV, nr. 67 (4053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Consultare

Egger Rădăuţi demarează dezbaterea publică pe tema fabricii de adezivi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Compania Egger intenţionează să completeze investiţia pe care o are la Rădăuţi- Dorneşti cu o fabrică de biomasă şi o instalaţie de adezivi şi a anunţat că este la dispoziţia tuturor celor interesaţi să afle ce impact vor avea asupra mediului noile instalaţii.

Deschiderea conducerii companiei vine şi ca răspuns la o campanie neasumată de nimeni, împotriva fabricii de adezivi, derulată prin răspândirea de fluturaşi în municipiul Rădăuţi.

Directorii firmei Egger, Mihai Şandru şi Ioan Banciu, afirmă că oamenii şi-au făcut o impresie greşită despre ceea ce va însemna instalaţia de adezivi şi faţă de riscul formaldehidei, arătând că prezenţa acestei substanţe libere în produsul finit este de 0,01 la mie.

„În industria lemnului, se încearcă de mulţi ani să se elimine formaldehida şi Egger este în prima linie în privinţa randamentului de transformare a formaldehidei. Până acum 2 ani, în spitalele din România se spăla pe jos cu formaldehidă şi emisiile din atmosferă erau mult mai mari decât cele pe care le elimină plăcile noastre. Folosim ultima tehnologie în domeniu, ceea ce ne permite să ne încadrăm cu emisiile mult sub normele europene, iar în privinţa investiţiilor pe care le facem nu ieşim nici cu un milimetru în afara cadrului legal”, ne-a declarat directorul comercial Mihai Şandru.

El a explicat că, din punct de vedere tehnic, nu a fost încă identificată o soluţie accesibilă de a produce plăci de lemn complet lipsite de formaldehidă şi că ceea ce s-a găsit până acum ar face ca plăcile de lemn să ajungă mai scumpe ca lemnul masiv.

 

„Echipamentele care vor fi aduse la Rădăuţi asigură un nivel al emisiilor aproape de zero”

Directorul tehnic Ioan Banciu ne-a declarat că instalaţia de formaldehidă va fi amplasată la marginea proprietăţii Egger şi va avea o capacitate de producţie de 200.000 de tone, din care 150.000 de tone adezivi şi 50.000 răşini impregnate.

„Avem astfel de instalaţii la fabricile noastre din Europa şi nu am avut niciodată vreun incident de mediu. Toate suprafeţele fabricii sunt betonate, nu există contact direct cu solul, rezervoarele sunt sigure. Bianual suntem monitorizaţi de Agenţia de Mediu şi rezultatele se încadrează în limitele impuse prin autorizaţii. Avem o staţie de epurare biologică performantă, nu sunt probleme de mediu”, a afirmat directorul Banciu.

Reprezentanţii companiei spun că utilizarea sustenabilă a materiei prime este prioritatea numărul 1 în compania EGGER, care utilizează reziduurile lemnoase şi lemnul reciclat care nu mai poate fi folosit în producţie, în calitate de combustibil în centralele sale pe bază de biomasă.

Firma austriacă a solicitat administraţiei locale din Rădăuţi certificat de urbanism pentru o investiţie de 53 de milioane de euro, într-o fabrică de biomasă şi una de adezivi. Asta va contribui la crearea, la Rădăuţi, a unei locaţii de producţie complet integrate şi va oferi 40 de noi locuri de muncă.

Egger susţine că echipamentele pe care le va aduce la Rădăuţi sunt dintre cele mai moderne şi vor asigura un nivel al emisiilor foarte scăzut, aproape de zero.

 

20 de ani de producţie fără incidente de mediu

Compania austriacă utilizează deja trei fabrici de adezivi în cadrul grupului în Austria, Ungaria şi Marea Britanie, are o experienţă în această producţie de aproape 20 de ani, fără incidente de mediu şi sănătate. Din punctul de vedere al companiei, noua fabrică de adezivi de la Rădăuţi va reduce traficul greu rutier, materia primă necesară pentru producţie fiind transportată pe calea ferată, ceea ce contribuie la scăderea emisiilor de CO2 de la maşini.

Instalarea unui generator de aer cald pe bază de biomasă va produce energie pentru producţia plăcilor lemnoase şi va reduce consumul de gaz al fabricii, ceea ce va determina ca fabrica Egger să devină mai independentă faţă de sursele de energie externă.

În comparaţie cu arderea gazului natural, centrala pe bază de biomasă Egger va economisi aproximativ 40.000 de tone de CO2 anual, ceea ce corespunde cu emisiile a 9.000 de locuinţe, arată oficialii companiei. Ei mai menţionează că la începutul lunii septembrie 2008, fabrica Egger din Rădăuţi a devenit singura unitate din acest domeniu, care deţine o autorizaţie integrată de mediu IPPC.

 

16 fabrici în şase ţări

Egger a investit în România 210 milioane de euro. Producţia de PAL melaminat a început la Rădăuţi în decembrie 2007, iar din ianuarie 2008 fabrica a devenit complet operaţională. Investiţia în fabrica de prelucrare a lemnului a creat deja 400 de noi locuri de muncă în regiune, într-o locaţie de producţie care se întinde pe 76 de hectare. Toate echipamentele se încadrează în standardele ecologice, Egger fiind primul producător de materiale lemnoase capabil să prezinte certificate de mediu ale produselor.

Compania are sediul central în St. Johann/Tirol, Austria şi se numără printre cei mai mari producători europeni de materiale lemnoase. Grupul Egger este o afacere de familie, fondată în 1960 de Fritz Egger sen. şi acum este condus în a doua generaţie de Michael Egger, Walter Schiegl, Thomas Leissing şi Ulrich Bühler.

În prezent, din grupul Egger fac parte 16 fabrici, din şase ţări, cu un număr total de circa 5.300 angajaţi, precum şi birouri comerciale în toate ţările industriale importante din lume.

Cu o cotă de piaţă în Europa de circa 11 %, grupul EGGER este unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de PAL, MDF, OSB şi produse înnobilate, cum ar fi plăci melaminate, elemente postforming şi softforming, elemente finite, laminate, canturi şi podele laminate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Egger Rădăuţi demarează dezbaterea publică pe tema fabricii de adezivi.
 Vizualizări articol: 2521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 8 voturi
Egger Rădăuţi demarează dezbaterea publică pe tema fabricii de adezivi2.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adevarul trimis de
(24 mar 2009, 09:42:42
Formaldehida este produsa in principal prin oxidarea metanolului. Este toxica si este folosita in rasini ca adeziv pentru derivatele din lemn. formaldehida -- compus volatil reclasificat in 2004 din a fi "probabil cauzator de cancer" in "cunoscut ca fiind cauzator de cancer" de Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului ce apartine Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Printre celelalte efecte asupra sanatatii cauzate de formaldehida se numara: probleme respiratorii; iritatii ale ochilor, nasului, gatului, reactii alergice, depresii. Prin teste de laborator formaldehida s-a dovedit a cauza efecte toxice la nivel genetic intr-o varietate de culturi de celule si probe in vitro, inclusiv incrucisari nepotrivite, ale moleculelor structurale, schimburi intre cromatidele surori, mutatii genetice
1.1  RE: Adevarul trimis de
(24 mar 2009, 09:53:22
pai edilii acestui oras trebuie sa se imboteasca luand spaga de la austriecii de la Egger , v-au facut un parc in care sa va plimbati copii bolnavi si sa va relaxati cand veti avea cancer . cred ca cei din dornesti si radauti sunt impotriva construirii acestei fabrici de clei . referendumul va dovedi treaba asta , nu merge dupa boc sau nu stiu ce alt primar , prefect , populatia va decide , si din cate cred eu populatia nu va fi de acord cu construirea acestei fabrici in zona radauti dornesti , ARDEALUL nu a fost de acord cu contruirea acestei fabrici la ei . FRANTA , AUSTRIA , nu construiesc astfel de fabrici pe teritoriul lor !
1.2  RE: Adevarul trimis de
(24 mar 2009, 10:04:12
decizia construirii acestei fabrici fara consultarea populatiei este un abuz grav. nu stiu de ce insistati atata , fabrica de adezivi nu se va construi , nu merge dupa boc , flutur ,primari sau prefect.populatia din zona stie ce are de votat in cazul referendumului . aici voturile nu mai pot fi cumparate cu o bere , o sticla de ulei sau bani ,parcuri ,bomboane ! e clara treaba , proiectul nu are sanse sa treaca peste vointa populatiei din zona !si ar fi corect sa fie publicate si riscurile majore la care este expusa populatia prin construirea acestei fabrici !
2.   Asta e trimis de
(24 mar 2009, 09:45:00
La o concentratie de peste 0.1 ppm in aer, formaldehida poate irita ochii si membranele mucoase, rezultand in lacrimari ale ochilor. Daca este inhalata in aceasta concentratie, formaldehida poate cauza dureri de cap, senzatii de arsuri in gat, respiratie ingreunata, precum si declansarea sau agravarea simptomelor astmului. De asemenea, este unul dintre cei mai cunoscuti factori alergenici. Poate cauza sensibilizari sau schimbari de tip alergic in modul de functionare al plamanilor. Acestea se manifesta printr-o scadare a capacitatii plamanului si prin atacuri recurente de astm chiar si la concentratii mai mici. Aceste efecte se pot observa la persoane cu sau fara astm supuse testului expunerii la o concentratie de peste 2ppm. Efectul alergic al formaldehidei poate fi agravat de prezenta unor particule sau a prafului (de exemplu a prafului de lemn), care atrag reactii bronhiale chiar si la concentratii de sub 2ppm. Concentratii in valoare de sau mai mari de 20ppm pot cauza edem pulmona
3.   Merita ? trimis de
(24 mar 2009, 09:46:39
Aceste efecte se pot observa la persoane cu sau fara astm supuse testului expunerii la o concentratie de peste 2ppm. Efectul alergic al formaldehidei poate fi agravat de prezenta unor particule sau a prafului (de exemplu a prafului de lemn), care atrag reactii bronhiale chiar si la concentratii de sub 2ppm. Concentratii in valoare de sau mai mari de 20ppm pot cauza edem pulmonar grav sau chiar moartea. Expunerea la formaldehida poate creste riscul de imbolnavire de scleroza laterala amiotrofica cunoscuta si sub numele de Boala lui Lou Gehrig, afirma mai multi cercetatori americani printre care si Marc Weisskopf, cercetator la Institutul de Sanatate Publica Harvard care si-a prezentat descoperirile la Academia Americana de Neurologie din Chicago in aprilie 2007.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei