În cadrul evaluării vor fi avute în vedere nouă obiective, şi anume: curăţirea spaţiilor verzi şi sădirea de plante decorative, plantarea şi văruirea copacilor în parcurile şi aliniamentele din intravilan, starea de curăţenie a drumurilor din intravilan, cuprinzând carosabilul, şanţurile, rigolele, taluzurile, lucrările de protecţie şi starea de curăţenie generală a podurilor şi podeţelor, completarea sistemului de marcare şi semnalizare rutieră din intravilan, repararea gardurilor, înlocuirea geamurilor sparte mai ales la şcoli şi instituţii publice, starea însemnelor heraldice de stat şi locale la intrarea în instituţiile publice, igienizarea zonelor publice-pieţe, grupuri sanitare, strângerea gunoaielor pe categorii şi amenajarea locurilor speciale de colectare şi depozitare a gunoaielor.
Evaluarea localităţilor se va realiza în perioada 15 aprilie-18 aprilie, de către o comisie care va fi numită prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, iniţiatorul competiţiei „Luna curăţeniei”.
Pentru stimularea primarilor de a se implica în acţiunile de curăţenie, administraţia judeţeană a pregătit premii în valoare totală de 300.000 de lei noi. La categoria municipii, premiul este de 150.000 de lei, la oraşe de 100.000 de lei, iar la categoria comune premiul se ridică la 50.000 de lei.
Flutur cere seriozitate
„Este foarte important să tratăm cu seriozitate această acţiune, pentru că avem un obiectiv important, „Paştele în Bucovina”, manifestare care face parte din eforturile noastre constante de a stimula turismul în judeţ şi în mod deosebit turismul ecumenic. În acest context avem o obligaţie în plus să fim gazde bune, civilizate şi să dovedim că în judeţul nostru curăţenia este la ea acasă. Pe scurt, dorim îmbunătăţirea confortului populaţiei, îmbunătăţirea imaginii turistice a judeţului şi protejarea mediului ambiant în cadrul localităţilor”, a declarat Flutur, care a recomandat primarilor să antreneze în această acţiune deopotrivă angajaţii din administraţie şi cetăţenii.