Primii 800 de arbori, specii de foioase, au fost sădiţi chiar ieri, la Pătrăuţi, la marginea pădurii, acesta fiind doar începutul campaniei de împădurire a peste 800 de hectare de teren din judeţul Suceava.
Şefii principalelor instituţii sucevene au ţinut să fie prezenţi la eveniment, renunţând pentru câteva ore la munca din birouri şi la şedinţe, pentru a sădi cu mâinile lor arborii care în viitor vor asigura o parte din oxigenul atât de necesar vieţii.
Aceasta a fost şi ideea subliniată de prefectul Sucevei, Sorin Popescu, care nu s-a lăsat până nu a plantat suficienţi arbori cât pentru a se întoarce la Prefectură cu gândul că nu a poluat degeaba mediul mergând până la Pătrăuţi cu maşina:
“Ca să ajung aici, autoturismul meu a poluat aerul pe care îl consumă un om în şapte zile. Vreau să fiu împăcat prin faptul că am plantat suficienţi arbori cât să furnizeze oxigenul necesar, mult timp de acum înainte. Pentru a avea o viaţă mai bună trebuie să avem cât mai multă pădure”.
Şefii de instituţii, voluntari la plantarea arborilor
De altfel, invitaţiei de a participa la plantarea de arbori i-au răspuns şi comisarii Gărzii de Mediu Suceava, conducerea unor instituţii precum Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Curtea de Conturi, Direcţia Sanitar Veterinară, dar şi primarul Sucevei, Ion Lungu, care, între două şedinţe, a îmbrăcat costumul de inspecţie pe şantier şi cizmele de gumă, venind să planteze arbori.
Tot de la munca de birou s-a desprins pentru câteva ore şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care, în pantofi şi la costum, la fel ca şi prefectul, a ignorat mocirla rezultată după ploile de peste noapte, grăbindu-se să planteze cît mai mulţi arbori în puţinul timp pe care îl avea la dispoziţie.
“S-a plantat puţin faţă de cât de mult s-a tăiat. Mai avem multe canoane de ispăşit. Erau ani în care în judeţul Suceava se plantau chiar şi câte 15.000 – 20.000 de hectare. Avem sute şi mii de hectare de terenuri degradate, care trebuie împădurite şi ne rugăm ca Ministerul Agriculturii să deblocheze fondurile necesare efectuării acestor lucrări absolut necesare”, a spus Flutur, într-o scurtă pauză.
Dând dovadă de experienţă în plantarea arborilor, silvicultorii şi zecile de oameni veniţi să îi ajute în această acţiune au reuşit să finalizeze acţiunea de plantare în doar câteva ore, dând startul formării unei păduri tinere.
“Luna plantării arborilor este o acţiune căreia silvicultorii suceveni îi acordă o importanţă foarte mare. Ne bucură faptul că la acţiunea noastră de astăzi participă un număr foarte mare de oameni, semn că voluntariatul şi simţul civic nu au dispărut din Suceava. Îi invit pe toţi sucevenii ca în această primăvară să planteze măcar un arbore, să realizeze acest gest simbolic, care, după cum se spune, reprezintă un inel de logodnă între om, viitorul său şi al copiilor săi”, a declarat Sorin Ciobanu, şeful Direcţiei Silvice, la finalul primei acţiuni din cadrul campaniei de împădurire demarată în judeţul Suceava.
(19 mar 2009, 13:18:12
Anunta`ti data / locul / ora
Multumesc