Acţiunea, desfăşurată în cadrul unei campanii naţionale intitulate „SNIAR, pentru un trafic mai sigur”, a fost organizată marţi şi în Suceava, în jur de 50 de instructori auto din judeţ adunându-se la întâlnirea ce a avut loc la sediul şcolii de şoferi Amator Serv din Fălticeni.
Prin două solicitări, una trimisă ministrului Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, şi una ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, instructorii auto membri ai sindicatului cer elaborarea şi promovarea, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, a unui act normativ fundamental, care să reglementeze atestarea şi examinarea instructorilor şi a profesorilor de legislaţie rutieră, organizarea şi funcţionarea şcolilor de şoferi şi a instructorilor auto autorizaţi.
„Din păcate, în acest domeniu este un haos total. Ca să te faci instructor auto e mult prea simplu, examenul este o formalitate, nu există criterii de evaluare şi nici norme care să permită sancţionarea instructorilor slab pregătiţi. La fel stă situaţia şi în cazul unor şcoli de şoferi, adevărate chioşcuri de eliberare de documente. În aceste condiţii, copiii noştri nu se pot deplasa în siguranţă pe drumurile publice”, şi-a exprimat tranşant punctul de vedere Cornel Lipă, preşedintele Sindicatului Naţional Auto din România, prezent la şedinţa de la Fălticeni.
Instructorii cer oră de educaţie rutieră în şcoli
El a arătat că nu este normal ca o şcoală de şoferi serioasă, care a investit în maşini şi săli moderne şi are de plătit rate mari la bănci, să suporte concurenţa neloială a şcolilor care nu oferă o pregătire riguroasă.
Unul dintre reprezentanţii sindicaliştilor suceveni, secretarul Aurel Piroş, a explicat că instructorii din judeţ membri ai sindicatului susţin unanim această cerere, şi a arătat că apariţia unor norme metodologice care să pună punct situaţiei actuale este cel mai important deziderat al instructorilor.
Campania demarată de sindicat mai presupune înaintarea unei scrisori deschise ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, în care se cere respectarea articolului 129 al OUG 195/2002, alineatul 2, care prevede ca „unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial obligatoriu se desfăşoare cel puţin o oră de educaţie rutieră pe săptămână, pe parcursul anului şcolar”.
Reprezentanţii instructorilor sunt nemulţumiţi că această prevedere nu se respectă, ora de educaţie rutieră fiind cel mult opţională.
(19 mar 2009, 15:10:17