De la scutiri de impozite la obţinerea de fonduri pentru gestionarea pădurilor sau a terenurilor agricole, ori pentru cultivarea de produse Bio, proprietarii terenurilor din cadrul ariilor protejate pot avea o mulţime de avantaje.
Acesta a şi fost unul din principalele subiecte abordate în cadrul seminarului de informare „Natura 2000”, găzduit recent de Direcţia Silvică Suceava, la care au fost prezenţi atât reprezentanţii ocoalelor silvice, cât şi cei ai primăriilor sucevene.
Pe lângă prezentarea unora din cele mai importante arii protejate din Suceava, precum Munţii Rarău-Giumalău, Obcina Feredeului, Lacurile Fălticeni, Bistriţa Aurie sau Făgetul Dragomirna, au fost evidenţiate avantajele şi oportunităţile care apar prin programul Natura 2000, al cărui scop este protecţia şi conservarea biodiversităţii (protecţia habitatelor şi a speciilor de animale şi plante de interes comunitar).
Subvenţii pentru agricultură şi silvicultură
O arie protejată poate juca un rol important în dezvoltarea socio-economică a comunităţii locale sau regionale, putând fi accesate fonduri speciale pentru gestionarea pădurilor din cadrul siturilor Natura 2000. De asemenea, vânătoarea şi pescuitul sunt permise, cu condiţia să fie păstrat obiectul conservării, ceea ce creează premisele pentru dezvoltarea turismului în zonă.
Proprietarii de terenuri agricole au de asemenea de câştigat, pentru că le vor fi asigurate venituri permanente pentru administrarea terenurilor, în vreme ce proprietarii de terenuri extravilane situate în cadrul ariilor protejate sunt scutiţi de la plata impozitelor. Plăţile compensatorii pentru proprietarii de pădure sau terenuri agricole sunt asigurate de APIA, în vreme ce fonduri suplimentare pot fi obţinute pentru reconversia terenurilor, în vederea obţinerii de produse Bio.
Proiectul „Natura 2000 / o modalitate necesară de coexistenţă a oamenilor cu natura” a fost organizat de Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina”, în parteneriat cu Asociaţia pentru Conservarea vieţii sălbatice din Călimani.