“Amenajarea acestui cabinet face parte din proiectul de management al secţiei noastre, endoscopia fiind o investigaţie standard, care ar trebui să existe în toate spitalele”, a spus medicul.
Endoscopia intervenţională, următorul pas
Sorin Hîncu a explicat că Spitalul Suceava urmează să intre în posesia unui gastrofibroscop şi a unui colonoscop, fiecare cu aparatura video aferentă de preluare şi stocare a imaginilor, iar această dotare va permite o explorare modernă a tubului digestiv, ce pune în evidenţă cu maximă fidelitate toate leziunile existente pe segmentul respectiv.
După înfiinţarea acestui cabinet de endoscopie digestivă, Spitalul Suceava va începe demersurile pentru practicarea endoscopiei intervenţionale, care va însemna nu doar investigarea, ci şi rezolvarea micilor afecţiuni ale tubului digestiv superior şi inferior, cum ar fi varice esofagiene, ulcer sângerând, polipi.
Investigaţia, accesibilă şi pacienţilor neinternaţi
“Explorarea radiologică a tubului digestiv cu bariu, care se face deocamdată, are un mare coeficient de eroare”, a mai spus medicul.
Investigaţia videoendoscopică va fi disponibilă pentru pacienţii internaţi în Spitalul Suceava, dar şi pentru cei din ambulator, care vor putea beneficia de aceasta contra cost sau prin contract cu CAS. Cabinetul va fi amplasat la etajul III, pe holul central, pentru a fi mai uşor accesibil bolnavilor. Medicii de la Spitalul Suceava care au obţinut competenţă în endoscopia digestivă sunt Adrian Axinte şi Valeriu Gavrilovici.