„Nici nu ştiam că sunt prima femeie din România care zboară cu un astfel de aparat”
După performanţa reuşită, Simona Maierean ne-a declarat că intenţia sa nu a fost de a stabili un record sau de a intra în istorie.
„Nici nu ştiam că sunt prima femeie din România care zboară cu un astfel de aparat. Acest aspect nu înseamnă foarte mult pentru mine. Ceea ce este important este faptul că am reuşit să-mi îndeplinesc visul”, spune tânăra.
Un vis pe care l-a avut încă din copilărie, dar care a început să devină realitate în momentul în care Simona Maierean a reuşit să se numere printre cei 13 absolvenţi ai examenului de admitere la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, specializarea piloţi.
Intrată a treia pe lista de admitere, Simona Maierean a reuşit în scurt timp să devină şefa de grupă a colegilor săi, pentru ca la sfârşitul celor patru ani de studii, în anul 2007, să termine cursurile Academiei ca şefă de promoţie. După cum ne-a declarat, în primii doi ani de academie a zburat cu o aeronavă IAK 52, iar în ultimii doi ani pe o aeroonavă IAR – 99 standard.
După avansarea în gradul de sublocotenent, tânăra pleacă la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu”, unde obţine brevetul de pilot militar pe avioane supersonice. Ulterior este repartizată la Baza Aeriană din Feteşti, după care, spre sfârşitul anului 2008, ajunge la Baza Aeriană 95 din Bacău.
Simona Maierean ne-a declarat că aici a început cursul pentru trecerea la zboruri pe aeronave de tip MIG 21 Lancer, un avion de luptă care poate să atingă o viteză maximă, la înălţimea de 10.000 de metri, de 2.175 Km/h (Mach 2,1).
„Sunt mulţumită şi nu am nici un regret”
Simona Maierean îşi aduce aminte că visul de a zbura l-a avut dintotdeauna.
„Am început să mă gândesc serios la acest lucru în ultimul an de liceu, când am luat decizia de a da examen la Academia Forţelor Aeriene. Am fost 13 care am reuşit să trecem examenele şi probele eliminatorii. Eram doar două fete în acelaşi an, şi mai erau încă două fete mai mari”, a precizat Simona Maierean.
Tânăra a adăugat că dacă celelalte trei colege au ales să piloteze avioane militare de transport, visul ei a fost să zboare pe aeronave MIG.
„A fost visul meu. Iar zborul pe o astfel de aeronavă reprezintă încununarea unui vis. De acum urmează să continui cursurile, astfel încât să ajung să zbor singură, fără instructor, pentru a spune că sunt cu adevărat pilot de avioane de vânătoare. Oricum, sunt mulţumită şi nu am nici un regret că am ales această carieră”, a spus aceasta. Ea a spus că la primul său zbor, de doar zece minute, aeronava pe care a pilotat-o a atins o viteză maximă de 700 kilometri pe oră.
Simona Maierean a fost susţinută de familie
La primul său zbor pe o aeronavă MIG 21 Lancer, Simona Maierean a fost susţinută, de la sol, de către familie. Emoţionat, tatăl Simonei, Ioan Maierean, ne-a declarat în cursul zilei de ieri, în casa din Ciocăneşti, în care fiica sa şi-a petrecut copilăria, că zborul de vineri a fost „cel mai frumos cadou pe care l-am putut primi de ziua mea”. Ioan Maierean se declară mândru de ceea ce a realizat fiica sa, deşi acum recunoaşte că nu a fost de acord cu meseria aleasă de Simona.
„Pe la şapte ani mi-a spus că dorinţa ei este să zboare. Apoi nu a mai spus nimic, însă în ultimul an de liceu a venit la mine şi mi-a spus că vrea să intre la Academia de Aviaţie. La început nu am fost de acord, dar până la urmă am sprijinit-o şi am mers cu ea pentru a se înscrie la examen. A trecut de toate probele pe care le-a avut şi a reuşit să intre a treia pe listă”, spune Ioan Maierean.
În acelaşi timp, bunica Simonei a spus că ea a sperat întotdeauna că nepoata sa va ajunge doctoriţă.
„Tot timpul îi spuneam că e fată şi că ar trebui să fie mai liberă, nu să aleagă armata. Însă tot timpul îmi spunea că asta vrea să facă. Ăsta a fost visul ei şi ne bucurăm că a reuşit”, a mai spus bunica Simonei, Raveica Maierean.
Motivaţia pentru cariera aleasă a fost explicată cel mai bine de fratele Simonei, Vasile Cristian, care ne-a declarat că „tot timpul a vrut să arate că se poate. A fost o ambiţie a sa să demonstreze că şi ca fată poţi să fii pilot militar şi să pilotezi un astfel de avion”.
(16 mar 2009, 12:57:55
P.S.DIN TOATA INIMA FELICITARI SIMONA(din partea unei sotii de pilot:) )