Din evidenţele Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava rezultă că de pe 18 februarie şi până pe 10 martie, cele opt aparate de măsurare a vitezei au înregistrat peste 20.000 de depăşiri ale limitei legale de viteză, rezultând o medie de 952 de sancţiuni contravenţionale pe zi. În foarte multe cazuri, conducătorii auto au fost înregistraţi de câte două sau chiar trei aparate radar şi vor avea de achitat mai multe amenzi.
Un număr mai mare de depăşiri ale limitelor legale de viteză au fost înregistrate de radarele de pe DN 2, două la Roşiori şi două la Drăguşeni, în timp ce pe DN 29, în Dumbrăveni, unde sunt amplasate celelalte patru radare, vitezele de rulare au fost mai mici.
În 12.000 de cazuri, înştiinţările cu privire la depăşirea limitei de viteză au fost emise de sistemul electronic şi au ajuns ori urmează să ajungă în cel mai scurt timp la proprietarii maşinilor. Aceştia au obligaţia ca în termen de cinci zile să comunice poliţiei, completând talonul pe care îl primesc în plic, numele persoanei care se afla la volan. Peste 3.000 de răspunsuri au fost deja primite, şi s-au emis procesele verbale de sancţionare, care ajung la domiciliu contravenientului tot prin poştă.
Până la finele săptămânii trecute recordul de viteză fusese înregistrat de un radar din comuna Drăguşeni, care a surprins un autoturism ce rula cu 145 de kilometri la oră.
„Interesul nostru nu este să adunăm cât mai multe contravenţii, ci să se respecte regimul legal de viteză şi astfel să fie evitate accidentele rutiere”, a ţinut să precizeze comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Biroului pentru Siguranţa Circulaţiei Rutiere în Mediul Urban.
Sistemul de radare se va extinde în scurt timp
Radarele au fost aduse la Suceava de SC Codec SRL Cluj-Napoca, printr-o investiţie proprie, banii din amenzi ajungând în proporţie de 65% la firmă şi 35% la bugetul primăriilor pe raza cărora sunt amplasate radarele.
Sistemul se va extinde în curând şi pe alte porţiuni de drum din judeţ. Primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, ne-a declarat că a perfectat deja cu firma care montează aceste radare amplasarea a două aparate de măsurare a vitezei pe porţiunea de drum dintre Dumbrăveni şi Vereşti, folosită de foarte mulţi şoferi mai ales în zilele de târg din a doua localitate.
De asemenea, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat că va propune în prima şedinţă de Consiliu Local încheierea unui contract pentru amplasarea de radare fixe în municipiul reşedinţă de judeţ. În aproximativ o lună de zile un radar va apărea şi pe DN 17, în comuna Poiana Stampei, primarul Elisei Todaşcă precizând că deja a semnat contractul cu firma clujeană.
Primarul din Dumbrăveni, prins şi el de radar
Primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, ne-a mărturisit că şi el a fost înregistrat, cu o viteză peste limita legală, de unul dintre cele patru radare din comună, însă acest lucru nu-l împiedică să fie foarte încântat de amplasarea aparatelor radar pe raza localităţii.
„Radarele ne aduc siguranţă în trafic, aspect demonstrat de faptul că de la montarea lor nu am mai avut nici un accident, dar şi bani la buget. Cei care nu se pot stăpâni şi merg cu viteză plătesc, asta e”, a precizat edilul.
(14 mar 2009, 15:28:55
In strainatate sunt puse fel de fel de radare fixe dar esti atentionat cu mult inainte, ceea ce se numeste la noi PREVENTIE (prevenire) !
Cita bataie de joc,.... in mod LEGAAALLl!!!
In ceea ce ma priveste sunt adeptul condusului disciplinat, cuviincios in trafic si nu sunt de acord cu vitezomanii si conducerea lor arbitrara care sfideaza bunul simt.