Totul a plecat de la o informaţie a unor poliţişti de la Rădăuţi, care au aflat că principalii lor suspecţi tocmai au plecat din oraş, după ce au încercat să facă alte victime la o bancă din localitate.
Indivizii cu pricina, au aflat judiciariştii rădăuţeni, s-ar afla într-un Ford Escort, înmatriculat în judeţul Neamţ.
Informaţia a fost transmisă imediat conducerii IPJ Suceava, pentru depistarea autoturismului Ford fiind organizate imediat filtre de poliţie la toate ieşire din judeţ.
În cele din urmă, pe raza localităţii Praxia, Fordul cu numere de Neamţ a fost tras pe dreapta, iar cele patru persoane din maşină, trei bărbaţi şi o femeie, toţi din Roman, luate de poliţişti şi aduse la sediul poliţiei Fălticeni.
Cei patru suspecţi au ajuns mai apoi la sediul IPJ Suceava, cercetările fiind preluate de judiciariştii Serviciului de Investigaţii Criminale.
O nouă înşelăciune. Alţi şmenari?
Aseară, la ora închiderii ediţiei, anchetatorii reuşiseră să le probeze suspecţilor trei înşelăciuni prin metoda „şmen”: cazul petrecut la Fălticeni, zilele trecute, când o femeie din comuna Baia a fost păcălită cu 2700 de lei, cazul de la Suceava, când tot o femeie a fost ţepuită cu 2500 de lei, prin aceeaşi metodă, şi cel de la Rădăuţi, păgubitul fiind un bărbat din Burla, care a rămas fără 2800 de lei de pe urma tranzacţiilor cu şmenarii.
Interesant este faptul că ieri s-a înregistrat o nouă înşelăciune prin metoda „şmen”, tot la Fălticeni, prejudiciul fiind de 1600 de lei, iar din informaţiile pe care le deţinem, cei patru suspecţi săltaţi de poliţie nu ar avea legătură cu acest caz.
Poliţiştii trag încă o dată un semnal de alarmă în privinţa acestui mod de operare care se bazează în principal pe naivitatea victimelor.
Suspecţi şi în multe alte şmenuri date în judeţele învecinate
De fiecare dată, victimele au fost racolate fie din bancă, fie din apropierea unităţilor bancare, şmenarii propunându-le să le schimbe valută la un curs mult mai avantajos decât cel al băncii.
Deşi numărau banii în faţa victimelor, şmenarii trăgeau pe după degete mai multe bancnote şi îi dădeau păgubitului o sumă mult mai mică decât ar fi trebuit să primească.
Convins că totul era în regulă, mai ales că banii fuseseră număraţi, nu o dată, ci de două ori, chiar în faţa lui, păgubitul nu mai verifica să vadă exact dacă suma de bani primită e şi cea corectă.
Când păgubitul îşi dădea seama că a fost înşelat, era deja prea târziu, şmenarii dispărând imediat de la faţa locului.
Anchetatorii analizau aseară emiterea de ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, pentru o parte dintre suspecţi, cei care au participat efectiv la comiterea înşelăciunilor.
Judiciariştii Serviciului de Investigaţii Criminale urmează să stabilească activitatea infracţională a celor patru, suspecţi şi în multe alte fapte rămase cu autori necunoscuţi în evidenţele inspectoratelor de poliţie din judeţele învecinate.