Ieri, în conferinţă de presă, managerul medical al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, a arătat că spitalele din teritoriu nu asigură permanenţa la sfârşit de săptămână, preferând varianta transferării bolnavilor la Suceava, chiar dacă situaţia acestora nu este critică. Mai mult, spune medicul, pacienţii sunt trimişi fără a fi însoţiţi de documentele necesare, fapt care complică şi mai mult situaţia.
Doar 20% din transferurile de pacienţi se justifică
„Spitalul Suceava are specialităţi unice în judeţ, motiv pentru care se confruntă în mod obişnuit cu o adresabilitate mare. Totuşi, dacă până nu demult la Unitatea de Primire a Urgenţelor se înregistra un număr mai mare de internări în primele două zile ale săptămânii, acum aglomeraţia este mai frecventă în zilele de weekend. Explicaţia este că medicii de la spitalele din teritoriu trimit pacienţii la Suceava pentru a nu se complica. Preferă să-i ştie sub supraveghere aici, fără a lua în calcul şi capacitatea unităţii noastre de a-i interna”, a spus medicul.
Dr. Motan a subliniat că doar un procent de 20 la sută din pacienţii trimişi la unitatea pe care o reprezintă sunt cu adevărat în stare critică şi a atras atenţia medicilor din teritoriu că, din cauza aglomeraţiei, Spitalul Suceava riscă să nu mai poată asigura condiţii hoteliere civilizate.
„Va veni momentul când vom fi depăşiţi fizic şi moral”
Medicul a explicat că, din cauza numărului mare de internări, pacienţii dorm şi câte doi în pat, iar uneori ajung să se odihnească pe canapele şi fotolii.
„Ţinta noastră este să rezolvăm cazurile de urgenţă, dar nu oricum, ci în condiţii de calitate. Spitalul are o anumită capacitate, care nu poate fi ajustată din cauza spaţiului. Nu avem un sistem armonică, care să permită restrângerea sau creşterea numărului de paturi. Deocamdată nu ne plângem de lipsa resurselor umane sau de efortul echipei de gardă, dar va veni momentul când vom fi depăşiţi fizic şi moral”, a punctat directorul medical.