Într-o declaraţie făcută în Parlament, Gheorghe Coroamă a arătat că aproximativ 5.000 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră din judeţul Suceava au fost despădurite în ultimii zece ani, în special de pe suprafeţele retrocedate foştilor proprietari.
„Este vorba de zone de pădure care au dispărut în ultima decadă, punând astfel în pericol atât aşezările umane din zonă, cât şi suprafeţele de pădure care au mai rămas”, a explicat Coroamă. Deputatul liberal a mai spus că numai pe terenurile proprietate de stat ar trebui să fie împădurită de urgenţă o suprafaţă totală de aproximativ 1.400 de hectare de teren, afectată de doborâturile de vânt.
3.600 de hectare de pădure au fost defrişate ilegal
„Situaţia cea mai gravă, însă, se regăseşte la fondurile persoanelor fizice şi juridice, adică acolo unde pădurile au fost retrocedate. Din cele 71.000 de hectare de pădure retrocedate acestora, 3.600 de hectare au dispărut cu desăvârşire ulterior procesului de retrocedare”, a declarat Gheorghe Coroamă. Având în vedere această situaţie, el a arătat că Executivul ar trebui să demareze un proiect amplu de împădurire în judeţul Suceava pentru cele 5.000 de hectare despădurite atât prin tăieri ilegale, cât şi în urma doborâturilor de vânt.
„Luând în considerare distrugerile masive care au avut loc în judeţul Suceava în urma ultimelor inundaţii, consider că pentru actualul Guvern ar trebui să fie o prioritate luarea unor măsuri imediate privind refacerea suprafeţelor de pădure distruse, ca parte dintr-un program naţional de prevenire a efectelor create de fenomenele meteorologice”, a mai spus parlamentarul PNL.
În acelaşi timp, Coroamă a precizat că ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anunţat la începutul acestui an că intenţionează să demareze un program de împădurire în mai multe judeţe ale ţării, fără a include şi judeţul Suceava.