Numai anul trecut, medicii de familie din judeţ au descoperit 1.578 de persoane cu nefropatii cronice, majoritatea cauzate de neprezentarea la timp, la primele semne de boală, la doctor.
Aşa a informat dr. Mihai Ardeleanu, şeful Secţiei Nefrologie de la Spitalul Suceava şi al Centrului de Dializă din cadrul aceleiaşi unităţi sanitare, cu ocazia Zilei Internaţionale a Rinichiului, marcată în a doua joi a lunii martie.
Medicul a arătat că, pentru această zi, în 2009, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales sloganul “Aceşti rinichi minunaţi”, punând accent pe recomandarea “Păstraţi tensiunea arterială cât mai joasă”, deoarece majoritatea cazurilor de hipertensiune arterială au ca origine o boală renală cronică.
Suferinzii de diabet zaharat şi hipertensiune arterială riscă şi boli renale
„La bolile renale simptomele sunt mai puţin evidente la început, motiv pentru care multe persoane sunt diagnosticate târziu, când apar şi complicaţiile. Prin tratarea hipertensiunii arteriale se pot preveni şi bolile renale cronice. Datele oficiale arată că, în întreaga lume, 400-600 milioane de persoane suferă de aceste afecţiuni, care sunt foarte severe, putând conduce la dializă, transplant renal sau chiar deces prematur, dar care sunt tratabile”, a spus medicul.
Dr. Mihai Ardeleanu a subliniat că printre cauzele bolilor renale se numără obstrucţiile tractului urinar (pietre, tumori), bolile inflamatorii (răceli), ereditatea (rinichi polichistic) şi nu în ultimul rând afecţiunile specifice civilizaţiei, respectiv diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială.
”În 2008, în judeţ, existau 17.384 de persoane cu diabet zaharat şi 64.541 de persoane cu hipertensiune arterială, iar toate acestea sunt susceptibile de a face boala. Lor li se alătură obezii, fumătorii şi, în general, persoanele peste 50 de ani”, a adăugat medicul, precizând că depistarea bolii renale presupune efectuarea a două analize obligatorii, pentru determinarea nivelului creatininei şi respectiv al albuminei.
368 de pacienţi dializaţi, în 2008
Dr. Mihai Ardeleanu a atras atenţia că boala renală înseamnă o lezare a rinichilor şi nu dializă (care reprezintă ultima măsură), iar afecţiunea poate fi reversibilă sau ireversibilă. Din acest motiv, spune medicul, boala trebuie tratată cu multă conştiinciozitate şi competenţă, iar primul obiectiv este scăderea tensiunii arteriale, după care urmează reducerea albuminei, a sării din alimentaţie, controlul constant al glicemiei, al grăsimii, anemiei şi al greutăţii corporale, evitarea fumatului.
Anul trecut, la Spitalul Suceava, 368 de persoane au fost dializate, din care 250 au făcut hemodializă, iar 21 dializă peritoneală. Statisticile mai indică 27 de suceveni care au beneficiat de un transplant de rinichi, dintre care patru în cursul lui 2008. Nici un deces nu a fost înregistrat anul trecut în rândul acestei categorii de bolnavi.