Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că „Utilităţi şi mediu” creează probleme mari atât administraţiei judeţene, cât şi primăriilor care au derulat investiţii prin acest proiect. Flutur a spus că la începutul acestei săptămâni s-a aflat la Ministerul de Finanţe pentru a găsi soluţii de deblocare a acestui proiect, însă semnalele nu au fost din cele mai pozitive.
El a arătat că una din problemele apărute în derularea acestui proiect ţine de realocarea fondurilor care nu au fost încă folosite din creditul de 86,3 milioane de euro, contractat de Consiliul Judeţean Suceava la Deutsche Bank Londra.
Gheorghe Flutur a arătat că fondurile care nu au fost folosite nu vor putea fi realocate către primăriile oraşelor şi comunelor în care se realizează investiţii în construcţia de centrale de cogenerare, pe motiv că localităţile au ajuns deja la limita gradului de îndatorare.
„Mai avem peste 15 milioane de euro din acel credit, pe care am dori să le realocăm la unele primării pentru a-şi finaliza obiectivele, şi aici mă refer la centralele de cogenerare. Însă legislaţia actuală nu permite, pentru că gradul de îndatorare al acestor primării este la limită. Finanţele analizează, dar deocamdată suntem într-o situaţie delicată şi va trebui să căutăm alte surse de finanţare pentru ca primăriile să finalizeze investiţiile respective”, a declarat Gheorghe Flutur.
„Proiectul a pornit prost, încă de la început”
El a adăugat că o altă problemă este blocajul care a apărut la nivelul administraţiilor locale partenere în acest proiect, nevoite să-şi folosească sumele din buget pentru plata dobânzilor la creditul contractat.
Nu în ultimul rând, preşedintele CJ Suceava a mai spus că transferul conductelor de gaz realizate prin proiectul „Utilităţi şi mediu” nu va putea fi realizat contra cost către compania Transgaz. Asta deoarece, spune Flutur, Legea gazelor nu permite transferul pe bani a acestor investiţii. El a arătat că această problemă ar putea fi rezolvată în situaţia în care Guvernul ar promova o ordonanţă de urgenţă pentru a modifica Legea gazelor, special pentru judeţul Suceava.
„Din acest motiv spun că proiectul a pornit prost, încă de la început. Şi nu a fost o fericire pentru judeţul Suceava”, a spus Flutur.