Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 9 mar 2009 - Anul XIV, nr. 55 (4041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Pentru o zi, Fălticeniul a redevenit oraşul florilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Municipiul Fălticeni s-a aflat ieri sub zodia florilor şi a cadourilor prin numărul mare de comercianţi de flori şi cadouri, presupuse simboluri ale primăverii.

În materie de flori, oferta a fost cu mult mai mare decât cererea, spre prânz florarii oferind chiar şi reduceri.

Cel mai bine s-au vândut ghioceii, care au avut şi preţul cel mai mic, un leu bucheţelul sau doi lei trei bucheţele, şi trei lei coşuleţul. „Vestitorii primăverii” au fost oferiţi fălticenenilor de comercianţi de la Leţcani-Iaşi şi din zona Dorohoiului. “Afacerea nu prea merge bine în acest an. Cât am dat la autobuz să vin până la Fălticeni, cât mai dau la întoarcere, dacă rămân cu 5 – 10 lei profit. Şi am umblat prin pădure după ghiocei două zile”, ne-a spus Maria Maxim, din Leţcani.

Cea mai mare aglomeraţie a fost la florării, dar şi la vânzătorii ambulanţi de pe Aleea Pietonală, care “au blocat” cu flori accesul de la intersecţia cu Bulevardul Revoluţiei. Pe lângă garoafe la doi lei firul, trandafiri cu preţuri între cinci şi şapte lei, orhidee la cutie cu 12 – 15 lei, zambile la 2,5 lei firul, din oferta florarilor nu au lipsit nici florile scumpe, cum ar fi crinii imperiali, la 15 – 30 de lei, orhidee “creangă cu flori” la 30 – 40 de lei şi trandafirii “argintaţi” la 12 lei firul.

 

Flori la preţuri mai mici ca în alte localităţi

De la unul dintre cei mai cunoscuţi comercianţi de flori din Fălticeni, Costel Fînu, am aflat că “special pentru ziua de 8 martie am adus peste 30.000 de fire de flori din toate speciile, pe care le-am oferit spre vânzare la preţuri mult mai mici faţă de alte locuri de vânzare a florilor pe care le deţin în municipiul Iaşi”.

Chiar dacă au avut preţuri mai mari ca vânzătorii ambulanţi, florăriile au fost mai solicitate, mai ales pentru aranjamente florale, modul de ambalare, dar şi pentru garanţia că florile vor rezista mai mult.

 

8 Martie, sărbătorit la Fălticeni de aproape o sută de ani

Aşa cum am aflat de la profesorul pensionar Geo Nechita, după război, de 8 martie, dacă vremea era frumoasă, fălticenenii mergeau la iarbă verde, la fel ca şi pe 1 mai.

“La Fălticeni s-a sărbătorit 8 martie la câţiva ani după ce pe 19 martie 1911 a avut loc întâlnire internaţională a femeilor. De obicei se dădea la şcoala israelită un bal care ţinea până la miezul nopţii, iar după petrecere se ieşea în piaţa oraşului la un mic şi o bere.

Tot de 8 martie se mai organizau baluri la Primărie şi la Tribunal, în Sala paşilor pierduţi, la care participa foarte multă lume. În Grădina Publică era o baracă şi în funcţie de timp se organiza o petrecere cu cotlete, creier pane, muzică de fanfară şi vin fiert.

În materie de cadouri, bărbaţii ofereau torturi, prăjituri şi în funcţie de relaţii, dacă erau mai apropiate, bijuterii”, ne-a spus profesorul Geo Nechita.

 

Cadouri ieftine şi scumpe

Şi în materie de cadouri pentru doamne şi domnişoare oferta a fot foarte bogată. Cei ce au dorit să ofere un cadou mai deosebit au apelat la magazinele specializate pentru cadouri. Copiii şi cumpărătorii veniţi din comunele învecinate au mizat tot pe tarabele din centrul oraşului, unde oferta de bibelouri kitsch-uri din China, plasticurile ochios colorate pe care erau inscripţionate simboluri zodiacale, nume sau fotografii cu vedete din telenovele, broşe aurite şi argintate, inimi şi tot felul de jucării din pluş, obiecte din ceramică şi lemn, a fost foarte mare.

Aşa cum am aflat de la cei din spatele tarabelor, cel mai bine s-au vândut aranjamentele din flori de plastic, statuetele din gips, brichete în formă de inimă, pluşurile, dar şi obiectele de artizanat.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru o zi, Fălticeniul a redevenit oraşul florilor.
 Vizualizări articol: 716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Pentru o zi, Fălticeniul a redevenit oraşul florilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei