Ancheta privind cauzele care au dus la fisurarea conductei sunt în desfăşurare, însă din primele cercetări rezultă că aceasta a cedat din cauza alunecării lente a terenului în zonă, presiunea exercitată de sol asupra conductei, coroborată cu vechimea ei, de peste 40 de ani, ducând la apariţia fisurii.
Avarie de proporţii, la o conductă de mare capacitate
Lucrătorii de la Transgaz, compania care asigură transportul gazelor naturale, au sesizat o scădere a presiunii la magistrală în jurul orei 11.00. Ulterior, un localnic din Unceşti, care era în zona pe unde trece conducta, a sunat la 112 şi a anunţat că aude un puternic şuierat din pământ şi simte miros de gaz. Imediat, echipele de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au intrat în alertă, deplasându-se la faţa locului. Concomitent, spre locul avariei au plecat specialişti de la Transgaz.
Cum conducta fisurată este una principală, de mare capacitate, foarte mulţi consumatori au rămas fără gaz metan.
Oficial, conform unui comunicat de presă al E.ON Gaz Distribuţie SA, la nivelul judeţului Suceava, avaria a determinat sistarea totală sau parţială a alimentării cu gaz în comunele Bosanci şi Ipoteşti, în timp ce în municipiul Suceava, în oraşul Salcea şi în comunele Siminicea şi Şcheia avaria a scăzut presiunea gazelor naturale. O parte dintre locuitorii acestor localităţi au rămas fără gaz, la nivelul municipiului Suceava fiind afectată toată zona centrală.
Practic, zeci de mii de suceveni au rămas fără gaz, iar până aseară la ora 21.00 situaţia încă nu se remediase.
Avaria, într-o zonă accidentată, unde nu s-a putut ajunge cu maşinile
Locul în care a cedat conducta se află în mijlocul unui câmp din Unceşti, unde nu este posibil accesul autoturismelor. De la drumul comunal din sat şi până la locul avariei echipele de intervenţie au avut de parcurs în jur de 1,5 kilometri, pe un teren deosebit de accidentat.
„Transportul mijloacelor de stingere s-a făcut pe jos, în condiţii foarte grele. Este o acţiune dificilă, în câmp deschis. Pe de altă parte, avaria fiind în câmp, nu există nici un pericol pentru populaţie”, declara ieri după-amiază, la locul intervenţiei, colonelul Ioan Burlui, prim adjunctul şefului ISU Suceava.
Pe parcursul intervenţiei, în zona unde s-a fisurat conducta, specialiştii de la Transgaz au întreţinut o flacără puternică. A fost vorba de o utilizare controlată a gazului, pentru a arde cantitatea rămasă pe conductă. În caz contrar, exista riscul producerii unor acumulări de gaze ori a unor pungi de gaz, favorizate şi de ceaţa groasă din atmosferă.
Oficialii E.ON Gaz Distribuţie SA estimau, aseară, că alimentarea cu gaz metan a consumatorilor afectaţi (printre ei şi foarte mulţi consumatori din judeţul Botoşani) putea fi reluată treptat cel mai devreme în jurul orelor 22.00-23.00.