Conform primarului din Valea Moldovei, Constantin Moroşan, cele două familii aflate în conflict, Plaiu şi Marin, numără în jur de 500 de membri. Aproape zilnic, între romii din cele două tabere apar certuri, presărate cu ameninţări şi injurii, şi nu de puţine ori conflictul se transformă în bătaie. În multe cazuri a fost nevoie ca în zonă să fie detaşaţi „mascaţii” de la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă al Poliţiei, care au rămas acolo până când situaţia părea că revine la normal.
Aproape niciodată scandalurile nu pleacă de la motive clare, şi, deşi promit de fiecare dată că se liniştesc, romii se încaieră în scurt timp din nou.
Bătăile iscate între cele două familii nu au ajuns niciodată la fapte deosebit de grave, tentative de omor sau crime, însă la cum evoluează lucrurile oricând s-ar putea ajunge şi la violenţe extreme.
„Ei nu se tem de autorităţi, de lege sau altceva. Atât am constatat, că au frică de Dumnezeu, iar atunci când jură ceva, ţin legământul. M-am sfătuit cu preotul din localitate şi ne-a venit ideea să le facem o troiţă în sat. Imediat ce ni se aprobă bugetul, amenajez o troiţă şi chem un sobor de preoţi să o sfinţească. Tot atunci îi aduc acolo şi îi pun să jure că se liniştesc, au promis că o vor face”, ne-a declarat primarul Constantin Moroşan.
Reprezentanţii poliţiei, încrezători şi ei în această soluţie
Luna trecută, pe 12 februarie, la Primăria din Valea Moldovei a fost organizată o întâlnire în cadrul căreia s-a încercat medierea conflictului. Oameni ai legii, primarul, preotul din sat şi specialişti de la Centrul de Mediere Suceava au purtat o discuţie cu mai mulţi membri ai familiilor Plaiu şi Marin. Romii s-au jurat în faţa celor care au venit să-i ajute că nu au nimic unul cu altul, însă după întâlnire nu s-a sesizat o perioadă de acalmie.
„Acolo starea de conflict este foarte veche. Am constatat că sancţiunile administrative nu au nici un efect, sunt oameni care trăiesc în proporţie de 90% doar din alocaţiile copiilor şi nu îşi achită amenzile. Poliţia îi monitorizează în permanenţă, cunoaştem iniţiativa cu amenajarea troiţei şi o considerăm o posibilă soluţie. O să încercăm să folosim acest spirit religios în rezolvarea conflictului”, a precizat subinspectorul Ileana Iacob, de la Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
În Satul Mironu, locuit în proporţie de aproximativ 80% de romi, numeroase probleme sunt şi cu membrii familiilor Vâjâilă şi Troia, care se încaieră şi ei periodic.
( 9 mar 2009, 05:41:08