Ea a explicat numărul crescut de suceveni care-şi dau sângele prin campania naţională pro donare, dar şi prin criza economică care a lăsat multe persoane fără un loc de muncă şi care, în lipsa unui salariu lunar, au devenit atrase de cele şapte tichete de masă oferite după recoltare.
Stocuri suficiente de sânge
„Am reuşit să asigurăm cererile spitalelor, care au fost destul de mari. Fiindcă avem mulţi donatori, ne permitem să facem şi o triere mai riguroasă a pacienţilor. Dacă înainte acceptam să dea sânge şi persoanele care nu aveau greutatea prevăzută de lege, acum putem să-i refuzăm”, a subliniat Maria Pilat.
Potrivit normelor în vigoare, pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă să fie sub 100 mmHg.
Şapte tichete de masă în schimbul a 400 ml de sânge
Nu pot da sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente grase, care au afecţiuni acute, afecţiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice, sau care au fost operate de ulcer. Intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. Recompensa oferită la fiecare donare constă în şapte tichete de masă şi o adeverinţă pentru o zi liberă.
La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în 3-4 ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.
( 7 mar 2009, 11:20:34
In niciun ziar din strainatate nu o sa cititi un articol de genul asta.
Sa transformi un gest de buna credinta, umanitar si nobil intr-un troc "eu iti dau sange tu-mi dai mancare" este de prost gust, ofensator si total needucativ pentru tineri. Sa nu care cumva sa scrieti prin toamna ca in Suceava este criza de donatori!
Motivul pentru care oamenii doneaza sange este unul extrem de personal si intim si nu trebuie sa-l folosim pentru a mai umple o pagina de ziar. Rusine domnule/doamna jurnalist!