Una dintre cerşetoare este binecunoscută sucevenilor, pentru că cerşeşte de mulţi ani, în diferite zone ale municipiului. Fără nici o jenă, ea le arată trecătorilor o arsură din zona genitală.
Aşezată pe un carton, stă ore în şir pe trotuar, cu pantalonii în vine. Cei mai mulţi dintre oameni au trecut fără să arunce măcar o privire spre cerşetoarea minoră, sătui, poate, să vadă astfel de imagini pe străzile Sucevei. Au fost şi oameni care i-au aruncat câte un leu, în semn de milă.
Cealaltă cerşetoare, care a stat ieri ore în şir lipită de zidul Orange Shop, din centrul Sucevei, era mai novice în ale cerşitului. Nu stătea cu mâna întinsă, ci doar aştepta ca cineva să-i întindă un ban.
Chiar dacă era foarte frig afară, cele două tinere au stat nemişcate, pentru a aduna câţiva bănuţi.
Campanie pe hârtie
În Suceava se desfăşoară, zilele acestea, o amplă campanie „Cerşetoria infantilă - încotro?”, în care sunt implicate mai multe instituţii sucevene: Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Suceava, Serviciul de combatere a traficului de persoane, Organizaţia <Salvaţi copiii> – filiala Suceava şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava.
Cerşetorii continuă să agaseze trecătorii, în timp ce unii dintre iniţiatorii acestei campanii ne sfătuiesc să nu le dăm bani, pentru că „îi menţinem de fapt în aceeaşi stare de degradare socială şi morală, care le afectează dramatic copilăria şi, prin abandonul şcolar, le limitează şansele la o viaţă decentă”.
Poate că măcar pe perioada campaniei de combatere a cerşetoriei ar trebui ca asistenţii sociali şi oamenii responsabili de soarta acestor copii să iasă pe străzile Sucevei, spre a-i găsi, identifica şi face ceva concret pentru ei. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile organizatorilor acestei campanii: „după ce vor fi identificaţi minorii cerşetori, vom face o evaluare socio-familială în scopul oferirii de servicii de specialitate, precum consiliere psihologică şi consiliere juridică, (pentru a îndrepta comportamentului antisocial), sprijin material ocazional, sprijin pentru readaptare familială şi socială, prevenirea abandonului şcolar şi reintegrare şcolară”.
( 6 mar 2009, 12:00:36
Nu mai vorbim de cealalta "militie", mai veche, care deja nu mai considera de competenta ei astfel de maruntisuri.