Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2009 - Anul XIV, nr. 53 (4039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Birocraţie

Medicii de familie, puşi să completeze teancuri întregi de documente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Programul de protecţie socială a bătrânilor cu venituri mici i-a transformat pe medicii de familie în nişte conţopişti condamnaţi să completeze la nesfârşit reţete, condici şi programe de calculator.

Doctorii, care şi aşa erau obligaţi să scrie şi să transcrie lunar sute de documente, au de completat de ieri un formular de prescripţie medicală în plus, iar în unele situaţii ajung să completeze, la o singură consultaţie, până la cinci reţete.

„De exemplu, avem un pacient cu indicaţii pentru medicamente din lista B, care s-au compensat de la 50 la 90% şi care presupun un formular separat. Apoi, acelaşi pacient mai are nevoie de medicamente de pe lista A, compensate cu 90%, dar şi de pe lista C, cu programele naţionale. Bolnavul mai suferă, însă, de diabet zaharat, afecţiune care presupune o reţetă separată şi mai are nevoie de un sedativ care, de asemenea, se prescrie pe un formular diferit”, explică purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan.

 

Boli profesionale, din cauza scrisului

Ea arată că din cauza activităţii de scrib pe care o desfăşoară pe lângă meseria în care s-au specializat, cea de medic de familie, mulţi dintre colegii săi se plâng de dureri de mâini. „Unii dintre ei au dezvoltat chiar o boală profesională, denumită sindrom de tunel carpian, caracterizată prin amorţeală, furnicături, pierderea forţei sau a flexibilităţii şi durere, ca urmare a scrisului de mână şi la calculator”, subliniază medicul.

De menţionat că boala nu se instalează peste noapte, ci reprezintă o dereglare traumatică cumulativă, ce evoluează în timp atunci când mâinile şi încheieturile mâinilor efectuează mişcări cu caracter repetitiv. Cu timpul, afecţiunea poate evolua, ajungându-se în unele cazuri la o lezare permanentă.

 

Nici calculatorul nu le uşurează munca

Din păcate, din cabinetele medicilor de familie nu lipsesc niciodată acte care se completează de mână, cum ar fi formularele de prescripţii medicale, biletele de trimitere, formularele de concedii medicale, recomandările, adeverinţele medicale.

Referatele de justificare şi tipizatele pentru raportările către instituţiile specificate în lege sunt alte documente care trebuie completate, fie de mână fie în format electronic. În plus, medicii trebuie să lucreze mult cu un program de calculator, SIUI, lucru care le accentuează durerile de mâini.

„Suntem nevoiţi să scriem şi apăsat atunci când dăm reţetele, fiindcă altfel nu se inscripţionează toate cele trei exemplare. Pentru a nu-şi mai forţa mâinile, măcar atunci când scriu la calculator, unii colegi şi-au cumpărat taste speciale, care nu au nevoie decât de o apăsare foarte uşoară”, mai spune Irina Badrajan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie, puşi să completeze teancuri întregi de documente.
 Vizualizări articol: 1766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Medicii de familie, puşi să completeze teancuri întregi de documente2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Retete trimis de
( 6 mar 2009, 12:54:54
asa este, medicii sau transformat in contopisti. Pt. un consult stai la coada o jumatate de zi, daca te duci de la 6 dimineata sau de la ora 11,00 pt. tura a doua. Medicii nu mai au timp sa se concentreze deloc sau sa consulte complet un bolnav. Numai verbal este consultul. un pacient sta si cite jumatate de ora in cabinbetul medicului. Oare ce-i de facut ? nu stiu daca se va putea rezolva vreodata ceva, in loc sa simplificam lucrurile ele se complica pe zi ce trece. Vai de noi.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei