Doctorii, care şi aşa erau obligaţi să scrie şi să transcrie lunar sute de documente, au de completat de ieri un formular de prescripţie medicală în plus, iar în unele situaţii ajung să completeze, la o singură consultaţie, până la cinci reţete.
„De exemplu, avem un pacient cu indicaţii pentru medicamente din lista B, care s-au compensat de la 50 la 90% şi care presupun un formular separat. Apoi, acelaşi pacient mai are nevoie de medicamente de pe lista A, compensate cu 90%, dar şi de pe lista C, cu programele naţionale. Bolnavul mai suferă, însă, de diabet zaharat, afecţiune care presupune o reţetă separată şi mai are nevoie de un sedativ care, de asemenea, se prescrie pe un formular diferit”, explică purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan.
Boli profesionale, din cauza scrisului
Ea arată că din cauza activităţii de scrib pe care o desfăşoară pe lângă meseria în care s-au specializat, cea de medic de familie, mulţi dintre colegii săi se plâng de dureri de mâini. „Unii dintre ei au dezvoltat chiar o boală profesională, denumită sindrom de tunel carpian, caracterizată prin amorţeală, furnicături, pierderea forţei sau a flexibilităţii şi durere, ca urmare a scrisului de mână şi la calculator”, subliniază medicul.
De menţionat că boala nu se instalează peste noapte, ci reprezintă o dereglare traumatică cumulativă, ce evoluează în timp atunci când mâinile şi încheieturile mâinilor efectuează mişcări cu caracter repetitiv. Cu timpul, afecţiunea poate evolua, ajungându-se în unele cazuri la o lezare permanentă.
Nici calculatorul nu le uşurează munca
Din păcate, din cabinetele medicilor de familie nu lipsesc niciodată acte care se completează de mână, cum ar fi formularele de prescripţii medicale, biletele de trimitere, formularele de concedii medicale, recomandările, adeverinţele medicale.
Referatele de justificare şi tipizatele pentru raportările către instituţiile specificate în lege sunt alte documente care trebuie completate, fie de mână fie în format electronic. În plus, medicii trebuie să lucreze mult cu un program de calculator, SIUI, lucru care le accentuează durerile de mâini.
„Suntem nevoiţi să scriem şi apăsat atunci când dăm reţetele, fiindcă altfel nu se inscripţionează toate cele trei exemplare. Pentru a nu-şi mai forţa mâinile, măcar atunci când scriu la calculator, unii colegi şi-au cumpărat taste speciale, care nu au nevoie decât de o apăsare foarte uşoară”, mai spune Irina Badrajan.
( 6 mar 2009, 12:54:54