Aproape 3.000 de conserve de peşte aduse din Thailanda, suspecte că ar fi contaminate cu toxină botulinică, au ajuns pe mesele consumatorilor din judeţul Suceava.
Vinerea trecută, la ora 12.55, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a fost alertată de faptul că o parte dintre conservele ajunse pe piaţa din judeţ provin din loturile de marfă venite din Thailanda, posibil contaminate cu toxină botulinică.
„Informaţiile primite au arătat că două depozite din judeţ au achiziţionat 8.160 de conserve de peşte din Thailanda, sardină în ulei şi sardină în sos tomat. Am intervenit imediat pentru a confisca această marfă şi am reuşit să punem sechestru pe 5.246 de cutii de conserve care nu erau încă vândute, ceea ce reprezintă 64% din numărul lor total”, a explicat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava. Restul conservelor, 2.904, fuseseră deja date la vânzare în magazine şi comercializate. Ele au ajuns pe masa consumatorilor, însă nu se poate estima câte dintre acestea au fost deja consumate.
Conform procedurilor pentru astfel de cazuri, marfa care a putut fi oprită de la consum a fost pusă sub sechestru, din aceasta fiind recoltate probe care au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, pentru a se vedea dacă există cantităţi contaminate.
Ultimul caz de botulism în judeţ, în decembrie 2006
Botulismul este o formă rară, dar foarte gravă de paralizie cauzată de o toxină ce atacă nervii, produsă de către bacteria Clostridium botulinum. Simptomele clasice ale bolii includ vederea neclară, pleoape căzute, dificultăţi în vorbire şi la înghiţire, gură uscată şi resimţirea unei slăbiciuni a musculaturii. Afecţiunea poate fi fatală în lipsa unui tratament adecvat deoarece se ajunge la paralizia muşchilor respiratori.
În judeţ, ultimul caz a fost înregistrat în decembrie 2006, la un tânăr din localitatea Stulpicani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă preparată în casă, insuficient sterilizată.
Alarma s-a declanşat în mai multe judeţe din ţară după ce şase persoane din Argeş au ajuns la spital în stare gravă, fiind diagnosticate cu toxină botulinică, una decedând ulterior. Oamenii, muncitori pe un şantier, consumaseră cu puţin timp înainte de a se simţi rău conserve de peşte produse în Thailanda, în sos tomat şi în ulei.
Comunicat ANSVSA: Bolnavii din Argeş nu au luat boala din conserve
Un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că în cazul persoanelor din Argeş toxiinfecţia alimentară determinată de toxina botulinică nu a fost produsă de conserva de peşte, rezultatul analizelor de laborator arătând că ar fi vorba despre alimente de origine animală sau vegetală conservate.