Creşterea faptelor de corupţie înregistrate în judeţul Suceava a adus şi o diversificare a acestora. Printre noile fapte instrumentate de procurorii DNA Suceava se numără cele având ca obiect obţinerea şi utilizarea banilor proveniţi din fonduri europene, dar şi infracţiuni specifice frontierei, o zonă extrem de sensibilă, mai ales că este vorba de graniţa Uniunii Europene cu statele din fosta URSS.
„Chiar dacă anul trecut au fost de rezolvat mai multe cauze decât în 2007, activitatea s-a îmbunătăţit atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ. Pe viitor vom acorda o atenţie sporită spre dosarele penale ce vizează persoane care, prin natura funcţiilor deţinute şi prin prejudiciile cauzate bugetului public, pot fi considerate că se încadrează în categoria cauzelor de mare corupţie”, a declarat Marius Surdu, procurorul şef al DNA Suceava.
Munca de anul trecut de la Serviciul Teritorial Suceava al DNA a fost apreciată şi de şefii de la Bucureşti, care au precizat că „a crescut eficienţa” în dosarele instrumentate.
Oameni politici şi poliţişti de frontieră, printre cei trimişi în judecată
În cursul anului trecut, procurorii anticorupţie din Suceava au finalizat cu rechizitoriu 5 dosare. Printre cei trimişi în judecată se numără oameni politici, inspectori vamali, poliţişti de frontieră, administratori de firme, dar şi angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Dosarul cu cei mai mulţi inculpaţi a fost finalizat spre sfârşitul anului 2008. Prin rechizitoriul de sesizare a instanţei, s-a dispus trimiterea în judecată a patru foşti sau actuali poliţişti de frontieră. Este vorba de Gabriel Narcis Chira, Costel Halip, Călin Costel Cercel şi Romeo Ioan Deleanu. Cei patru sunt acuzaţi că au consemnat în fals, respectiv că au influenţat acest lucru, într-un proces verbal privind confiscarea a 40 de rochii de mireasă aduse ilegal din Ucraina, când în realitate era vorba de 120 de rochii. Un alt caz legat de frontieră îl priveşte pe inspectorul vamal Dragoş Viorel Gâză, care făcea parte dintr-o reţea de traficanţi de ţigări.
În privinţa dosarelor cu fonduri europene, DNA Suceava a finalizat anul trecut două astfel de cauze. Una priveşte investiţia realizată la Centrul de Afaceri Bucovina din Salcea şi la care s-a stabilit că o firmă din Buftea a folosit acte false pentru a obţine bani europeni, iar al doilea caz îl priveşte pe Cezar Florin Zaharia, patronul firmei Alumet Suceava, care a folosit banii primiţi în alte scopuri, nu înainte de a prezenta o hârtie falsă.
Ultimul dosar înaintat instanţei de judecată se referă la o asociaţie a PSD Suceava, prin care s-au strâns sponsorizări pentru partid, deşi acest lucru era interzis de lege.
( 4 mar 2009, 17:00:27
PS: Domnilor de la DNA, pe cand ne oferiti si un caz de judecator corupt ?? felicitari pentru ceea ce faceti