Medicul a arătat că unul din şase decese înregistrate în cursul unei luni este cauzat de această teribilă maladie şi a explicat rata mare a mortalităţii prin faptul că oamenii vin târziu la medic.
„Majoritatea deceselor sunt la bătrânii de peste 80 de ani care nici nu au ştiau că sunt bolnavi de cancer”, a spus Lăzăreanu.
El a adăugat că, anul trecut, cabinetele de oncologie din judeţ aveau în evidenţă 7.826 de bolnavi, din care 1.797 reprezentau cazuri noi, depistate în cursul lui 2008.
Depistări tardive
Din totalul suferinzilor, 47 aveau cancer de piele, din care doar 14 în stadii curabile. Pe de altă parte, cancerul de sân a fost diagnosticat la 121 de femei, dar numai 34 dintre acestea puteau fi vindecate, în timp ce cancerul de col uterin care a fost depistat la 96 de femei era curabil doar în 30 dintre cazuri.
Totodată, cancerul de stomac a îmbolnăvit 162 de persoane, din care numai 7 vindecabile, iar cel bronho-pulmonar a afectat 238 de persoane, din care doar 12 vindecabile. Anul trecut, cancerul de prostată a fost depistat în 161 de cazuri, din care 15 curabile, indică statisticile.
Datele DSP mai arată că, în cadrul unei acţiuni de prevenţie a cancerului de col uterin (screening), din 1.012 femei investigate 22 au fost suspecte de cancer. Dintre acestea, după cum s-a descoperit ulterior, două aveau cancer în stadiul 0 şi alte două în stadiu I. Pe de altă parte, din 2.715 femei suferinde de diverse afecţiuni ginecologice, investigate în cabinetele medicale, 47 au fost suspecte de această maladie. Analizele ulterioare au arătat că 12 aveau cancer în stadiu 0, şapte în stadiu I şi una în stadiul II .
“Examinările sunt foarte importante şi oamenii trebuie să înţeleagă că dacă îşi fac controalele la timp au şanse să se trateze”, punctează şeful DSP Suceava.