“Pensionarii care realizează venituri numai din pensii de până la 600 lei pe lună vor beneficia de medicamentele cuprinse în sub-lista B la un procent de compensare de 90% din preţul de referinţă, procentul de compensare crescând de la 50% din preţul de referinţă. Prin aplicarea acestor prevederi se instituie o măsură de protecţie socială asupra unei largi categorii de persoane, mai sărace, care în felul acesta vor avea un acces sporit la medicamentele prescrise de medicul currant”, a apreciat directorul interimar al CAS Suceava, Michaela Pelepco.
Documentele care trebuie aduse medicului de familie
Şeful acestei instituţii a arătat că, pentru a beneficia de noile prevederi legislative, pensionarii care realizează venituri numai din pensii de până la 600 lei pe lună trebuie să se prezinte la medicul de familie cu ultimul talon de pensie, actul de identitate şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că realizează venituri numai din pensii de până la 600 lei/lună.
După ce primeşte aceste documente, medicul va consemna în fişa medicală a pensionarului şi în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi va anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionari.
De menţionat că, în cadrul acestui program social, medicul de familie trebuie să prescrie trei medicamente din sub-lista B, a căror contravaloare la nivelul preţului de referinţă pe prescripţie nu depăşeşte 300 de lei/lună. El mai prescrie inclusiv medicamente ca o consecinţă a actului medical prestat de alţi medici aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza scrisorii medicale.
Mai multă muncă şi griji, pentru medicii de familie
Pentru aplicarea ultimelor prevederi legislative Imprimeria Naţională a tipărit formulare noi de prescripţie medicală, pe care medicii de familie suceveni le-au putut ridica de la sediul CAS. Pentru celelalte categorii de asiguraţi, doctorii pot utiliza vechile formulare tipizate, valabile până pe 30 iunie 2009.
Programul de protecţie socială a pensionarilor a fost salutat de purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan, care a apreciat că punerea lui în practică va însemna, însă, un volum crescut de muncă şi mai multe griji pentru doctori. “Nouă ne complică şi ne îngreunează activitatea, iar pe deasupra vom avea o mare răspundere, fiindcă e vorba de banul public. Va trebui să anexăm la fişa bolnavului toate acele acte, care să fie pregătite în eventualitatea unui control. În plus, vom pierde timp până când pacientul va scrie declaraţia pe propria răspundere, iar pentru ca lucrurile să meargă mai repede cred că va trebui să facem noi nişte foi tipizate”, a explicat medicul, adăugând că programul a fost făcut în pripă şi nu toţi medicii vor reuşi să-l pună în aplicare de astăzi.